Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Umirovljenici ne žele biti dekor na nečijem plaštu

13.11.2013. 23:00
Umirovljenici ne žele biti dekor na nečijem plaštu


Na razini grada Zadra, pohvalio se prvi čovjek županijskog HSU-a, oko osam milijuna kuna utrošeno je za uskrsnice za umirovljeničku populaciju, a 36 socijalnih stanova dodijeljeno je toj, kako ju je nazvao, najranjivijoj socijalnoj skupini


Jačanje organizacije te provođenje programa koji je dogovoren u koaliciji s HDZ-om kao medijatorom, glavni su ciljevi u novom mandatu Županijske organizacije Hrvatske stranke umirovljenika na čijem je čelu od jučer novi stari predsjednik Branislav Jelenić kojega su njegovi stranački kolege istaknuli kao jedinoga kandidata sa sljedeći četverogodišnji mandat. Potpredsjednici su Branislav Marketin i Marija Oštarić.
– HSU u Zadarskoj županiji broji deset organizacija, u proteklom mandatu osnovane su tri, ali su tri, nažalost, i ugašene. Nadamo se da ćemo uskoro ponovno osnovati organizaciju u Benkovcu te nove ogranke u Gračacu, Stankovcima i Ražancu. Nažalost, sve je manje ljudi spremno na angažman u politici, posebno mladih prema kojima je HSU uvijek bio otvoren. Aktualno članstvo visoke je starosne dobi, a u manjim sredinama postoji i izvjestan strah koji sputava ljude da se aktiviraju na dnevnoj osnovi, kazao je Jelenić te naglasio kako su u proteklom četverogodišnjem razdoblju, u okviru koalicijskog programa, ostvareni svi zacrtani zadaci, a predsjedništvo stranke posebno ističe otvaranje dviju depadansi doma za starije i nemoćne u Preku i Salima. Na razini grada Zadra, pohvalio se prvi čovjek županijskog HSU-a, oko osam milijuna kuna utrošeno je za uskrsnice za umirovljeničku populaciju, a 36 socijalnih stanova dodijeljeno je toj, kako ju je nazvao, najranjivijoj socijalnoj skupini.
Pozdravljajući predsjednika HSU-a i saborskoga zastupnika Silvana Hrelju, Jelenić je zahvalio „na velikoj brizi i borbi u saborskim klupama za probleme umirovljenika”, ali se i kritički osvrnuo na odnos cjelokupnog društva prema ljudima treće dobi, naglašavajući da umirovljenici „nisu i ne žele biti dekor na nečijem plaštu, kao što bi to neki željeli, nego dostojan partner u kreiranju humanog društva”.
– U tijeku su rasprave oko reformiranja mirovinskog sustava, o čemu naše članstvo ima što reći. Došlo je vrijeme da se stane na kraj birokraciji, bahatosti i nekompetencijama, neučinkovitosti i staleškim interesima u mirovinskom i zdravstvenom sustavu, sve su to problemi koji se pod hitno moraju riješiti, a HSU ne želi samo pasivno promatrati što se događa, nego aktivno sudjelovati u donošenju cjelovitih rješenja, napomenuo je Jelenić.