Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Vijesti o porijeklu imovine

13.11.2013. 23:00


Od izbijanja afere Remorker najbizarniji događaj je Vidoševićeva poruka zabrinutim službenicama u Gospodarskoj komori – Nije to ništa, vratit ću se! Kao sve ovo što se u ovih skoro već mjesec dana događalo nije značilo ništa, sve će se srediti nekom njegovom nadnaravnom moći, zar se ne zove zato Nadan. Istina, izgledao je ipak malo začuđeno da mu se sve to događa, čak je djelovao pomalo uvrijeđeno. Ta tako lijepo je godinama pokazivao cijeloj Hrvatskoj kako se zarađuje i dobro živi, a sad ga neki tamo niži policijski službenici u automobilu u kakvom godinama nije sjedio voze od kuće do Komore, pa u zatvor.
Svi koji imalo prate što se to kod nas događa mogu već unaprijed, na temelju prepoznatljivih znakova, točno prognozirati što će se za koji dan dogoditi. Pojedini mediji iz metropole imaju vrlo bliske kontakte s istražnim organima i uredno, par dana prije uhićenja, slijedi kanonada „otkrića”. Neki su dnevnike iz metropole zato prozvali biltenima Uskoka. Zato samo privođenje Nadana Vidoševića nije nikakvo posebno iznenađenje, makar neki još uvijek glume iznenađenje i pokazuju nadu da nije vrag tako crn. A ovaj je samo crnomanjast, kazale su svojedobno Beograđanke – lep ko greh. U neka davna vremena prije tridesetak godina socijalna jednakost se pokušavala utjerati putem komisija za utvrđivanje porijekla imovine. Sada se utvrđivanje porijekla imovine Nadana Vidoševića ne radi zbog nekih ideoloških razloga već naprosto da se utvrde razmjeri otimanja iz komorske ili neke druge zajedničke blagajne. Bio je baš bahat, pokazivao što sve može i da mu nitko ništa ne može. Da nije mislio kako je iznad drugih u Hrvatskoj, dao bi petama vjetra čim mu je pala prva suradnica Peternel i zbrisao negdje na Tahiti. 
No što je s drugim sudionicima ove priče o izvlačenjui 70 ili tko zna koliko još milijuna kuna? Jesu oni pokazivali kako su bogati ili su svoje bogatstvo pažljivo skrili na neki tajnim računima? Po onom što se dosada zna nisu baš nešto posebno – nekoliko stanova, pokoji brod, ništa usporedivo s Nadanovim bogatstvom. Livaković, ono što je objavljeno, ima dva-tri stana i gliser od sto tisuća eura. Ako je baratao onim silnim milijunima o kojima se govori, to je baš skromno.
Po onome što se sada piše izgleda da je Vidošević bio mozak cijele operacije. Po tome bi se trebalo zaključiti da je afera došla kraju iako se stalno spominajlo i ime Božidara Kalmete. Zanimljivo je da se kroz cijelo ovo vrijeme nije našla neka potvrda da se i Kalmeta silno obogatio kroz sve ove godine. Nešto ima, ali daleko je to od onoga što je Vidošević bahato pokazivao. Kalmeta se zna pokazati skromnim, u predizbornoj kampanji je tako na skupove dolazio u nekakvom starom autu, a ne u crnoj limuzini koja bi možda nekome zasmetala. Je li tu vještiji od Vidoševića?
Za nekoliko dana ističe mjesec dana od uhićenja prvih sudionika afere, prema tome izvjesno je da mogu lako uslijediti nova uhićenja. Kad u ovom trenutku Marko Pupić Bakrač poziva Kalmetu na ostavku jasno je da je to pucanj u prazno jer njegov glas nema puno snage u Gradskom vijeću. Ukoliko nije izraz određenih struja u samom HDZ-u koji također ne žele da Zadar dalje bude talac permanentnih afera oko gradonačelnika.
Treba, dakle čitati biltene Uskoka iz metropole.