Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Budite odgovorni jer svi želimo mirne i ugodne blagdane!

Autor: Minja Gugić

13.12.2009. 23:00
Budite odgovorni jer svi želimo mirne i ugodne blagdane!


Akcija ima za cilj spriječavanje zlouporabe oružja, eksplozivnih i rasprskavajućih sredstava, a osim toga u vrijeme blagdana pojačano će se kontrolirati i promet na svim važnijim i frekventnijim cestama Zadarske županije


I ove godine povodom predstojećih božićnih i novogodišnjih blagdana, a zbog opće sigurnosti građana, iz PU zadarske jutros su svim zadarskim redakcijama poslali priopćenje u kojem se obavještava javnost da će zadarski policajci na području Zadarske županije u  vremenu od 14. prosinca do 8. siječnja 2010. godine provoditi operativnu akciju već poznatog naziva «MIR I DOBRO».
Kako se navodi u priopćenju zadarske policije, ova Operativna akcija ima za cilj spriječavanje zlouporabe oružja, eksplozivnih i rasprskavajući sredstava koji mogu imati za posljedicu lakše ili pak, teže ranjavanje, propucavanje i oštećenje prozorskih stakala stanova, obiteljskih kuća, javnih prijevoznih sredstava i automobila u privatnom vlasništvu građana.
– Zloporaba oružja, eksplozivnih i rasprskavajućih sredstava  posebice može biti opasna na mjestima većeg okupljanja građana te među najmlađima – djecom.
 Stoga poseban apel roditeljima da svoju maloljetnu djecu imaju pod nadzorom kada rukuju pirotehničkim sredstvima s obzirom na to da se najveći broj ranjavanja događa usljed nestručnog rukovanja tim sredstvima i to upravo kod djece i maloljetnika. Također sama akcija ima za cilj preventivno-represivnim djelovanjem postići što veći stupanj sigurnosti prometa na cestama i svih sudionika u prometu tako da će na području svake Policijske postaje za vrijeme trajanja akcije provoditi preventivno-represivne akcije u cestovnom prometu naročito u dane vikenda prije predstojećih blagdana, s ciljem spriječavanja upravljanja motornim vozilima pod utjecajem alkohola i droga te dosljednog poštivanja ograničenja brzine kretanja vozila  kao i Naredbe o ograničenju prometa na cestama.
U konačnici želimo da predstojeći blagdani proteku u miru i spokoju, bez neželjenih obiteljskih tragedija, stoga podsjećamo na poštivanje odredbi Zakona o eksplozivnim tvarima za gospodarsku uporabu te najavu provođenja preventivno-represivnih akcija u nadzoru uporabe pirotehničkih sredstava- stoji u priopćenju PU zadarske.
Također, kako se naglašava u priopćenju, prekršiteljima ovih zakonskih odredbi izriču se visoke novčane kazne.
Na kraju su iz PU zadarske uputili apel svim građanima da svojim civiliziranim odgovornim i savjesnim ponašanjem doprinesu zajedničkom cilju: mirnim i sigurnim blagdanskim danima, a roditeljima je upućen poseban apel da preuzmu odgovornost za ponašanje svoje djece.