Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

I malo novca znači veliku pomoć

Autor: Katina Vrsaljko

13.12.2009. 23:00
I malo novca znači veliku pomoć


Novac smo dobili za dva najbitnija projekta koja ćemo realizirati u sljedećoj godini. U suradnji s dr. Zlatkom Milišom ćemo izdavati knjigu s pričama roditelja zadarskih ovisnika. Drugi projekt se odnosi na radionice s pacijentima s dualnom dijagnozom, rekla je Ivanka Ledenko, predsjednica Udruge Nada


U prijedlogu proračuna Zadarske županije za sljedeću godinu predviđeno je po deset tisuća kuna za Udrugu za suzbijanje zlouporabe droga i pomoć roditeljima ovisnika Nada i Udrugu apstinenata za pomoć pri resocijalizaciji Porat.
Kako kaže Ivanka Ledenko, predsjednica Udruge Nada, udrugu inače financira Grad Zadar, a ove godine se prvi put prijavila za županijski proračun.
– Novac smo dobili za dva najbitnija projekta koja ćemo realizirati u sljedećoj godini. U suradnji s dr. Zlatkom Milišom ćemo izdavati knjigu s pričama roditelja zadarskih ovisnika. Knjiga će biti napisana laičkim rječnikom i bit će dostupna svim mladima i roditeljima, rekla je Ledenko.
Kako dodaje, drugi projekt se odnosi na radionice s pacijentima s dualnom dijagnozom.
– Dualnu dijagnozu imaju pacijenti koji imaju psihičke probleme uzrokovane konzumacijom droge. Veliki je problem što ih se nema gdje smjestiti. U komunama ih ne primaju, a na Odjelu psihijatrije često nema mjesta. Stoga ćemo za njih i za njihove roditelje organizirati radionice sa psihijatrom i jednim roditeljem kao voditeljem grupe, rekla je Ledenko.
Osim toga, dodaje ona, u suradnji s Caritasom će održavati radionice, susrete ili predavanja s psihologicom te djecom i roditeljima, u okviru kontinuiranog rada s njima.
– Novac se potroši i na tekuće račune, posjete komunama, opremanje i održavanje prostora itd…, rekla je Ledenko.
Drugu godinu zaredom Udruga Porat je od Županije dobila 10.000 kuna. Kako kaže Siniša Kabić, predsjednik Udruge, novac će se potrošiti na rad savjetovališta i odlaske u terapijske zajednice.
– Osim toga, bazirani smo na grupe za resocijalizaciju, skupljanje infektivnog otpada, javne tribine i predavanja. Najvjerojatnije ćemo i sljedeće godine organizirati preventivni koncert pod geslom “Nema sretnih droga”, rekao je Kabić te dodao kako je sretan što Županija novčano pomaže nevladine organizacije koje rade za dobrobit društva. Kako kaže, to je najbolje utrošen novac.