Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

General Lucić pojasnio ulogu vojske tragičnog dana na otoku Kornatu

13.12.2011. 23:00
General Lucić pojasnio ulogu vojske tragičnog dana na otoku Kornatu


– Toga sam dana od generala Josipa Stojkovića saznao da na otoku ima stradalih vatrogasaca. Odmah sam naložio da se poduzme sve što je moguće za njihovo spašavanje – posvjedočio je umirovljeni general


Nisam poznavao nikoga od stradalih vatrogasaca. Kada smo ih našli, bili su svi u istom položaju – zgrčeni. Molim vas, ja ne bih o tome. Jako mi je teško o tome govoriti i detaljno opisivati. Previše mi je stresno – svjedočio je jučer na Županijskom sudu u Zadru, pomorski policajac Mladen Plavčić (45) u nastavku suđenja protiv bivšeg šibenskog vatrogasnog zapovjednika Dražena Slavice (45) optuženog za kornatsku tragediju i stradavanje 12 njegovih kolega.
– Osobno sam primio dojavu o požaru na Kornatu. Oko 13 sati smo policijskim brodom stigli do uvale Lučica gdje je požar prijetio kućama. Obavljali smo obavijesne razgovore s nekolicinom osoba u vezi uzroka izbijanja vatre. To je trajalo do oko 20 sati, a onda smo krenuli u potragu za stradalim vatrogascima. Našli smo petoricu, a potom i šestog vatrogasca. Tada nisam na otoku vidio niti jednog vojnika – ispričao je Plavčić.
Tadašnji zapovjednik policijskog broda “Brzi”, Berislav Kutija (52) naglasio je da su ih tog kobnog, 30. kolovoza, prije četiri godine iz Zadra obavijestili da na otoku Kornatu ima stradalih vatrogasaca. Oni su prevezli ranjene do marine u Sukošanu.
– Vatrogasac Ante Juričev Mikulin mi ja tada rekao kako ima najmanje pet mrtvih vatrogasaca. To je bilo navečer oko 20 sati. Nije bilo signala, pa nisam ni s kim uspio stupiti u vezu. Zbog toga sam samoinicijativno odlučio ranjene vatrogasce prevesti do Sukošana, kao najbližu lokaciju, i do zadarske bolnice. Na putu do tamo uspio sam organizirati hitnu medicinsku pomoć, a tražio sam četiri ekipe – za svakog stradalog vatrogasca. Kada smo doplovili do Sukošana, hitne su već čekale – pojasnio je Kutija. Dodao je kako nije znao tko koordinira akcijom spašavanja stradalih, a on je kontaktirao jedino zadarske dežurne policajce i pomorsku policiju.
Demantirao špekulacije o sumnjivoj ulozi vojske
Jučer je svjedočio i načelnik Glavnog stožera HV-a u mirovini, Josip Lucić (54) koji je više puta ponovio kako vojska dolaskom na otok nije željela ništa sakriti demantirajući na taj način brojne novinske napise i špekulacije o navodnoj sumnjivoj ulozi vojske u cijeloj “priči”.
– Oko angažiranja vojske tada, na otoku Kornatu nema niti jedne tajne, niti se bilo što nastojalo zataškati, niti sakriti. Vojska je radila po nalogu ministra obrane i predsjednika Republike. Ja sam tog dana između 16 i 17 sati od generala Josipa Stojkovića saznao da na otoku ima stradalih vatrogasaca. Odmah sam naložio da se poduzme sve što je moguće za njihovo spašavanje. Oko 20 sati sam od ministra Rončevića saznao za tragediju. Dobili smo odobrenje za angažiranje snaga za specijalne namjene. Postojala je i bojazan da osim vatrogasaca možda ima i stradalih turista ili pak, mještana. Potom sam s ministrom Rončevićem oko 22 sata došao u Zadar i otišao u bolnicu, ali stradale vatrogasce nisam vidio. Vratili smo se u bazu u Zemunik gdje je održan hitan sastanak – svjedočio je general Lucić.
Na pitanje Igora Marinovića, oca poginulog Ivana kako roditelji pune četiri godine ne mogu doći do nekih ljudi iz Hrvatske vojske kako bi im odgovorili na neka pitanja, Lucić mu je odgovorio kako je procedura vrlo jasna i jednostavna.
– Do prije šest mjeseci, ja sam bio načelnik Glavnog stožera. Vi ste trebali pismenim putem zatražiti osobe s kojima želite kontaktirati ili ih želite vidjeti na sudu u ulozi svjedoka. Ja taj zahtjev nisam zaprimio. Nikom nikada nisam zabranio da se na bilo koji način odazove razgovoru s bilo kim u vezi kornatske tragedije- naglasio je Lucić.
Šibenski vatrogasci negirali informaciju o požaru
Toga dana na godišnjem odmoru na otoku Kornatu s obitelji bio je i direktor Radija Kornati – Josip Pleslić (34). Ispričao je svoja sjećanja rekavši kako nije bio na mjestu stradavanja vatrogasaca, ali je vidio helikopter koji se pokušavao spustiti na to mjesto, a navečer oko 20 sati vidio je u uvali Kravljačica i 25 do 30 vojnika s oznakama NOS-a. Oko 18 sati, kada se vraćao u uvalu, mobitelom je saznao da na Kornatu ima stradalih od jednog prijatelja iz Murtera.
Pleslić je još naglasio kako je u 12.30 sati toga dana nazvao svoju kolegicu – voditeljicu na radiju i sugerirao joj da provjeri kod šibenskih vatrogasaca što je s požarom na otoku Kornatu.
– Ona ih je nazvala i pokušavala provjeriti, a odgovorili su joj kako nikakvog požara na Kornatu nema i da to provjeri kod onoga tko joj je to i dojavio – prepričao je svjedok Pleslić.
Svjedočila su i braća Marino (44) i Damir (50) Ježina s otoka Kornata koji tamo žive. Mlađi je brat potvrdio da je vidio četvoricu stradalih vatrogasaca te da je s Marinkom Kneževićem nakratko i porazgovarao. Anti Crvelinu je dao piti.
– Nije se mogao sam napiti, nije mogao nikako, nego sa slamkom. Bio je potpuno gol – prisjetio se potresnog prizora – konobar s otoka Kornata.
Suđenje se nastavlja i danas saslušanjem četvorice svjedoka.