Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Sveta Luca okružena malim Ninjanima

13.12.2011. 23:00
Sveta Luca okružena malim Ninjanima


Sveta Luca kao da na neki način već najavljuje veliko svjetlo božićne noći. Blagdan Sv. Lucije je nekada u Dalmaciji imao značenje dječjeg dana, kazala je časna Krešimira


U prigodi blagdana mučenice svete Lucije Grad Nin, ninski Dječji vrtić ¨Morska vila¨ te župni ured ninskih nebeskih zaštitnika sv. Anselma i sv. Marcele zajednički su jučer za najmlađe Ninjane u dvorani Doma kulture upriličili tradicionalnu priredbu pod nazivom ¨Sveta Luca na božićna vrata kuca¨. Kako bi ovaj događaj ostao u što ljepšem i dugotrajnijem sjećanju brojnoj djeci i njihovim roditeljima svojski su se potrudili Marin Pijaca, ninska časna sestra Krešimira Zanki te Lucija Glavan koja je ovom prigodom glumila sv. Lucu.
O značenju blagdana Sv. Lucije u katoličkom svijetu podrobno je govorila časna sestra Krešimira.
– Posebno mi je uvijek drago vidjeti djecu ovako na okupu jer Isus je posebno njih volio. Radujem se s vama slavljenju svete Lucije čije ime znači svjetlo. 13. prosinca te se sije pšenica, simbol života u kršćana. Ona kao da na neki način već najavljuje veliko svjetlo božićne noći. Blagdan Sv. Lucije je nekada u Dalmaciji imao značenje dječjeg dana. Naime, u predvečerje blagdana Sv. Lucije djeca bi stavila malo slame ili sjena u jedan dio dvorišta tako da bi magarčić sv. Lucije imao što jesti dok bi ona stavljala darove djeci u čarape ili na uzglavlja, ispričala je časna Krešimira.
Mališane su dobili prigodne darove, naranče, jabuke, bombone, suhe smokve, bajame i orahe.