Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Darovano dvjesto paketića božićne pšenice

Autor: Velimir Brkić

13.12.2012. 23:00
Darovano dvjesto paketića božićne pšenice


Jedna od simbolika blagdana Sv. Lucije je sijanje pšenice koja je simbol života kod kršćana, a nas mlade je upravo taj simbol potaknuo da uljepšamo svojim sugrađanima božićne i novogodišnje blagdane, objašnjava aktivistica Jadranka Rogić


Kao i svake godine mladež HDZ-a Grada Benkovca odlučila je u vrijeme došašća, u vrijeme predbožićnog darivanja svoj trud nesebično podijeliti sa svojim sugrađanima.
– Kako bi svojim sugrađanima zaželjeli blagoslovljen Božić i sretnu i uspješnu novu 2013. godinu odabrali smo blagdan Sv. Lucije, koji se slavi 12 dana do Božića, rekao je predsjednik Tomey Ćurković.
Blagdan Sv. Lucije, zaštitnice slijepih, ratara, lađara, staklara, krojača, tkalaca, pisara, vratara i kovača te zaštitnice očiju i vida, ujedno je dan na koji katolički puk već tradicionalno obavlja sijanje božićne pšenice.
– Jedna od simbolika blagdana Sv. Lucije je sijanje pšenice koja je simbol života kod kršćana, a nas mlade je upravo taj simbol potaknuo da uljepšamo svojim sugrađanima božićne i novogodišnje blagdane darivanjem oko 200 malih paketića sjemena pšenice, objašnjava aktivistica Jadranka Rogić.
U svakom slučaju, sijanje božićne pšenice je lijep običaj kojem se posebno vesele djeca jer od tog dana imaju svaki dan do Božića poseban zadatak, zaliti pšenicu i provjeriti kako napreduje.
– Prema katoličkoj, pučkoj predaji od koljena do koljena, moji su me roditelji u noći pred blagdan Sv. Luce dok bih spavao ispod jastuka darivali slatkišima, prisjeća se Frane Tokić.
Upravo je jučerašnji blagdan Sv. Lucije bila prigoda da na benkovačkom Šetalištu kneza Branimira ispred gradske tržnice svoje najmlađe sugrađane darivaju s malenim paketićima bombona kako bi svi skupa što tradicionalnije i ugodnije proveli nadolazeće blagdane.