Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Ni nakon 13 godina nije okončano suđenje zbog pogibije 20-godišnjakinje

Autor: Minja Gugić

13.12.2012. 23:00
Ni nakon 13 godina nije okončano suđenje zbog pogibije 20-godišnjakinje

Foto: Filip BRALA



Tragedija se dogodila 27. srpnja 1999. godine iza ponoći. Mario Sunko i njegove prijateljice Julijana Jurjević (20), Dijana Jurjević (17) i Andrijana Milanović (20) bili su na piću i vraćali su se kući. Završili su u provaliji dubokoj oko sedam metara. Julijana Jurjević na mjestu je poginula


Iako se činilo da će se jučer, 13 godina nakon tragične prometne nesreće u kojoj je poginula tada 20-godišnja Julijana Jurjević, konačno okončati suđenje 37-godišnjem Mariju Sunku koji je u ovom slučaju optužen zbog izazivanja prometne nesreće sa smrtnom posljedicom – to se nije dogodilo. Naime, zbog izmjene činjeničnog opisa dijela optužnog akta, Sudsko vijeće Ane Brkić odlučilo je ponoviti rekonstrukciju, odnosno opet izići na mjesto nesreće zajedno s vještakom prometne struke.
Koliko vremena je “dovoljno”?
Ovaj sudski postupak, kako se moglo čuti u sudnici Općinskoga suda u Zadru, traje ovoliko dugo i zbog promjene raspravnog suca i članova Sudskog vijeća te zbog nedolaska svjedoka pa je tako prošlo “dovoljno” vremena da se optuženi morao opet izjasniti o krivnji. Rekao je kako se ne osjeća krivim na način kako mu je to optužnicom stavljeno na teret.
Tragedija se dogodila 27. srpnja 1999. godine 20-ak minuta iza ponoći. Optuženi Sunko vozio je mercedes zadarskih registracija. On i njegove prijateljice, sestre Julijana Jurjević (20) i Dijana Jurjević (17) te Andrijana Milanović (20), vraćali su se kući. Nekih 400-tinjak metara prije skretanja za mjesto Ribnica Sunko je počeo pretjecati citroen xsaru belgijskih registracija u kojoj su bili djevojka i mladić.
Vozio prebrzo i počeo pretjecati usred zavoja?
Prema optužnici, tada 25-godišnji Sunko imao je 0,57 promila alkohola u krvi te iako svjestan da može ugroziti druge sudionike u prometu, vozio je brzinom od 120 km/h što je bilo veće od dopuštene te je usred zavoja počeo pretjecati belgijski citroen. Uletio je u “škare” pa je prilikom vraćanja na desnu kolničku traku, izgubio kontrolu nad mercedesom, zanio se i izletio izvan ceste i to u provaliju duboku oko sedam metara.
Julijana Jurjević kao suvozačica na mjestu je poginula, dok su druge dvije djevojke bile teško ozlijeđene.
Nastavak suđenja je odgođen, a nastavit će se nakon što se, dakle, obavi rekonstrukcija na mjestu tragedije koja je zakazana za veljaču sljedeće godine.