Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Ribari u more bacili tonu srdela

13.12.2013. 23:00
Ribari u more bacili tonu srdela


U more uz obalu u Vrsima, kod konobe Mate, nemarni ribari izbacili su jučer s koće veću količinu sitne plave ribe. Prema procjeni mještana bilo je tu bar tonu srdelica i papalina.
Riječ je o tzv. prilovu, neželjenom ulovu što se s brodova baca u more. Čine ga najčešće riblje vrste koje nemaju tržišnu vrijednost i nedorasla riba, koja se u more vraća uginula. Ovakvi postupci štetni su za okoliš i čistoću mora, zbog čega je EU upravo ovih dana izglasala zakon prema kojem ribarski brodovi ubuduće moraju sav ulov iskrcati na kopno. On će se od 1. siječnja 2014. godine primjenjivati i u Hrvatskoj.
– Do sada u Vrsima nismo imali ovakav slučaj. Inače imamo dobru suradnju s vlasnicima ribarica koji ovdje iskrcavaju ribu, u nekoliko navrata bili su i velikodušni, donirali su ribu obiteljima slabijeg imovinskog statusa, tako da do sada nismo imali bilo kakvih pritužbi. U svakom slučaju, provjerit ćemo što se zapravo dogodilo, a komunalni redar upozorit će počinitelje da ubuduće izbjegavaju ovakve stvari, kazala nam je načelnica Općine Vrsi Sandra Vukić.