Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Fantela i Marenić otvorili zadarski Muzej realnosti

13.12.2016. 23:00
Fantela i Marenić otvorili zadarski Muzej realnosti


U samo jednu noć, sa utorka na srijedu, u zadarskom Muzeju iluzija postavljen je UNICEF-ov Muzej realnosti. Za javnost je otvoren danas u 10 sati, a među prvim posjetiteljima bili su zadarski zlatni olimpijci, jedriličari Šime Fantela i Igor Marenić.
Povodom 70. godišnjice djelovanja UNICEF-a Muzej će na tjedan dana “oživjeti” nerijetko potresnu stvarnost u kojoj žive mnoga djeca u svijetu.
– Igor i ja smo silno ponosni što možemo biti dio ove akcije. Prošli smo kroz muzej i time kroz akcije i projekte koje dragi ljudi iz UNICEF-a provode kroz cijeli svijet. Dosad nismo bili upoznati sa širinom djelovanja, kao i brojnim akcijama po Hrvatskoj. Ovom prilikom pozivamo sve Zadrane da dođu ovdje i vide čime se UNICEF bavi i koliko svi mi možemo pomoći. Uz malo našeg truda djeci će biti dostupno obrazovanje i zdravlje, kazao je Fantela.
Marenić je ispričao kako je na ovoj izložbi, uz pomoć VR (virtual reality – virtualna stvarnost) opreme „bio” u Keniji i „družio” se da dječakom koji ima paralizu. Na drugom uređaju posjetitelji mogu upoznati Sidru, 12-godišnju djevojčicu iz Sirije u kampu u Jordanu. Tamo je već godinu i pol dana, igra nogomet i ide u školu.
– Učiteljica nam je rekla da su oblaci iznad naših glava također doputovali iz Sirije. Jednog dana okrenut ću se i vratiti se doma, kaže Sidra.
Posjetitelji mogu izgledati izloške i poruke UNICEF-a uklopljene u postojeći postav Muzeja iluzija. Ulaz je slobodan za sve posjetitelje.