Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Juraj Aras u Zagrebačkom kazalištu mladih

13.12.2016. 23:00
Juraj Aras u Zagrebačkom kazalištu mladih


Predstava „Desnica: Igre proljeća i smrti” Tetra VeRRdi iz Zadra gostuje u nedjelju, 18. prosinca u 19 i 21 sat u dvorani Polanec Zagrebačkog kazališta mladih.
Predstava Desnica: Igre proljeća i smrti, monodrama Juraja Arasa s elementima lutkarstva, specifično tonski i vizualno oblikovana, suptilno prenosi meditativnu atmosferu i misao romana Vladana Desnice. Dramaturgija unutarnjom logikom nenametljivo predlaže digresiju kao vodiča radnje, dok glumac u dijalogu s lutkom izvodi pripovjedno kazalište, vješto i neopterećujuće, uz glazbu Bojana Gagića. Predstava se uspješno razvija kao umjetnički i društveni proizvod s namjerom afirmacije vrijednosti djela Vladana Desnice i njegova humanističkog filozofskog stajališta te vrijednosti podneblja i kulture u kojem je ono nastalo, ne samo radi promocije umjetničkog djela i filozofije, nego i afirmacije međunarodnih odnosa kulturom i tolerancijom.
„Mala predstava velike snage, monodrama teškog suživota čovjeka sa samim sobom, glumca i pripovjedača, živog stvora na pozornici i lutke. No prije svega toga, posveta velikom piscu i njegovoj samoći, koja u kazališnoj tišini odzvanja još glasnije. Istodobno, konkretni plod nastojanja zadarskog izvaninstitucionalnog Teatra VeRRdi i Juraja Arasa samog na drukčijoj vrsti očuvanja, pomalo već i zanemarene suvremene književne baštine” (Igor Ružić, izbornik 26. Marulićevih dana).
Premijerno je izvedena 19. studenoga 2015. na velikoj sceni Kazališta lutaka Zadar u sklopu festivala ARTAKT, potom na Marulićevim danima i Danima kaštelanskog kazališta 2016.