Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Prosvjednici protiv betona na plaži, Knez: I ja sam!

13.12.2016. 23:00
Prosvjednici protiv betona na plaži, Knez: I ja sam!


Mirnim prosvjedom na pješčanoj, prirodnoj plaži Trstike na područje arheološkog lokaliteta Bošana, biogradski eko aktivisti kuhinjskom aluminijskom folijom velikim su slovima napisali: STOP BETONU.
– U Biogradu pokušavaju progurati izmjene urbanističkog plana te među ostalim upitnim rješenjima žele betonirati još netaknutu obalu između Biograda i Sv. Filipa i Jakova. Tu dolazi 15 metara široka cesta, a odmah do plaže Trsike predviđen je rotor, Bože sačuvaj, kazao je Petar Jakovljev, jedan od sudionika prosvjednog skupa dodavši kako su peticijom već prikupili oko 450 potpisa protiv takve intervencije u prostoru.
No umjesto očekivanog velikog protestnog skupa na plaži Trstike, jučer se od 14 do 15.30 sati okupilo tek šestero odraslih Biograđana te djevojčica Gea u naručju svoje majke. Iako je bilo više novinara nego prosvjednika, gradskom čelništvu i vijećnicima poslana je znakovita poruka.
– Takvi su ljudi, ne žele se zamjerati, zato se vjerojatno nisu ni odazvali. Teško je 100 ili 200 ljudi sakupiti na protestni skup, usprkos 450 potpisa protiv ovakvog UPU-a, rekao je nagrađivani biogradski inovator Zoran Maksan koji je predvodio jučerašnji skup.
– Nas nekoliko smatra da javnosti treba dati do znanja kakvi nakazni projekti prolaze u sredini u kojoj živimo. Zahvati u prostoru se trebaju poduzimati u dogovoru s ljudima koji tu žive, kaže Maksan napomenuvši da bez obzira na broj okupljenih ostaje ipak dokument da je netko reagirao, pa nek zna cijela Hrvatska i Europa kao se ovaj jedinstveni, netaknuti biser prirode želi betonirati.
– Hrvatska je slobodno i demokratsko društvo i ovaj mirni protest građana je zakonski čin demokracije. Tu je sve jasno, naročito ako su ga organizatori prijavili policiji. Bilo kako bilo, činjenica je kako na području Grada Biograda na Moru nedostaje plaža, a mi ovim UPU-om želimo ubrzati preduvjete za njihovo uređenje. I ja sam protiv betonizacije plaža i dijela UPU-a. A tu su i prikupljeni potpisi građana te primjedbe i prijedlozi građana dostavljeni tijekom javne rasprave i javnog uvida. Svi će se razmotriti struka i samo struka. Jer sve što se bude radilo bit će po pravilima struke i nikako drugačije, a odnosi se to i na zaštitu arheološkog lokaliteta Bošana, dio Primorja, plaže Trstika i drugo, rekao je gradonačelnik Ivan Knez.