Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Protiv Zdravka Baraća dvije prijave za sukob interesa

13.12.2016. 23:00
Protiv Zdravka Baraća dvije prijave za sukob interesa


Zadranin Zdravko Barać još nije ni zagrijao fotelju ravnatelja Hrvatske agencije za poljoprivredu (HAP), a protiv njega su zaprimljene već dvije prijave za sukob interesa. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa potvrdilo nam je da su zaprimili prijave protiv Baraća, od kojih je jedna već u obradi, a druga je zaprimljena ovih dana. Ovaj je Zadranin tako Povjerenstvu prijavljen nakon nakon što je imenovan za pomoćnika ministra poljoprivrede u ožujku ove godine, a sada i nakon imenovanja ravnateljem Agencije za poljoprivredu.
– U Povjerenstvu su zaprimljene dvije prijave na osnovi kojih je otvoren predmet pod oznakom P-157/16 radi provjere i stjecanja saznanja o mogućem sukobu interesa dužnosnika. Nakon što u spis pristigne sva potrebna dokumentacija o predmetu će se raspravljati na jednoj od javnih sjednica Povjerenstva – kazala nam je Majda Uzelac, tajnica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.
Barać je, naime, 5. prosinca preuzeo dužnost ravnatelja HAP-a, no ubrzo su uslijedile kritike da je o njegovu imenovanju odlučivalo Upravno vijeće čiji je on – predsjednik. Barać je nakon te kritike za naš list demantirao ove glasine rekavši kako se nakon prijave za ovu dužnost izuzeo iz Upravnog vijeća te kako njegova imenovanja nemaju veze s politikom jer je već dulje vrijeme nestranački dužnosnik nakon što se iščlanio iz HSS-a.
Barać navodi kako ima dokaz da je njegovo imenovanje na sjednici Upravnog vijeća obavljeno po svim propisima, o čemu postoji i zapisnik. Koristeći svoje pravo iz Poslovnika koje mu omogućuje da ne glasuje o temama koje se odnose na njega, nije niti nazočio sjednici, a naglašava kako je prilikom njegova imenovanja bila važna još jedna stvar, a ta je da Upravno vijeće HPA ne bira ravnatelja, već sukladno njenom statutu, a na prijedlog ministra poljoprivrede, Upravno vijeće imenuje ravnatelja HPA.