Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

ŽUC i Grad Zadar moraju Ižanki isplatiti 476 tisuća kuna

13.12.2016. 23:00
ŽUC i Grad Zadar moraju Ižanki isplatiti 476 tisuća kuna


Nakon 25 godina sudovanja na Općinskom sudu u Zadru donesena je nepravomoćna presuda prema kojoj Grad Zadar i Županijska uprava za ceste Zadarske županije solidarno moraju nadoknaditi štetu Anki Dunatov-Vlašić, Ižanki s prebivalištem u Splitu, u iznosu od ukupno 476.815,75 kuna i zateznim kamatama.
Riječ je o građanskopravnoj parnici koju je Dunatov-Vlašić prvotno pokrenula radi naknade štete protiv Hrvatskih cesta Zagreb, Mjesne zajednice Iž Mali, Građevinskog poduzeća Konstruktor Rijeka i Građevinskog poduzeća Put Zadar, navodeći da je vlasnica i posjednica zemalja zvanih “Štamač” i “Buočac” u Ižu Malom preko kojih je, bez njezina znanja, sagrađena cesta koja vodi u trajektno pristanište u uvali Bršanj.
Istaknula je kako je riječ o pet zemljišnih parcela od kojih joj je za potrebe gradnje ceste oduzeto ukupno 2.881 metara četvornih, ali i iskrčene 23 masline stare više od 50 godina. U tužbi je navela kako su pravni prednik Hrvatskih cesta Zagreb-Udružena samoupravna interesna zajednica za ceste Zadar i Mjesna zajednica Iž Mali bili naručitelji radova te da su drugi vlasnici zemljišta, preko kojih je cesta prošla u postotku nešto manjem od 90 posto, pristali i potpisali suglasnost, ali da nju nitko nije ništa pitao, niti ju kontaktirao. Izvođači radova bili su Građevinsko poduzeće Konstruktor i Put, a Dunatov-Vlašić istaknula je kako su joj uslijed radova neke parcele potpuno uništene, a neke samo djelomično, ali da su one izgubile svaku gospodarsku vrijednost zbog nepristupačnosti te da bi nakon dodatnih, a nužnih investicija, u konačnici ta ulaganja bila skuplja od preostalog dijela zemljišta.
Žena je sudski spor pokrenula još 1990. godine, a spor je među ostalim dugo trajao i zbog utvrđivanja odgovornosti i identifikacije pravnih slijednika izvođača i naručitelja radova.
Inače, proboj ove ceste započet je 1984. godine, a izvodila ga je tadašnja JNA, s tim da je početkom 90-tih godina radove financirao tadašnji SIZ za ceste, preteča današnje Županijske uprave za ceste pa je stoga dio računa za naknadu štete stigao na njihovu adresu. Drugu polovicu treba snositi Grad Zadar, budući da je od 1997. godine Iž Mali u sastavu Grada Zadra.
Na ovu presudu koju je potpisala sutkinja Sanja Dujmović sve strane u postupku imaju pravo žalbe, a zadnju riječ će reći Županijski sud.