Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Biograd se ne može samo infrastrukturno razvijati

Autor: Siniša Klarica

14.01.2009. 23:00
Biograd se ne može samo infrastrukturno razvijati

Foto: Velimir BRKIĆ



Da sredstva usmjeravamo samo na infrastrukturu, neki projekti odavno bi bili gotovi. Moramo misliti i na socijalu i ostale potrebe, ali moramo i potaknuti naše građane da se aktivno uključe u razvoj svog grada
U posljednje vrijeme Grad Biograd sve manje  plijeni pažnju javnosti političkim prepucavanjima, a sve više razvojnim projektima. Otkad je na vlast došla nova HDZ-ova garnitura na čelu s poduzetnim gradonačelnikom Ivanom Knezom, Biograd se sve više okreće rješavanju desetljećima nagomilanih životnih problema i potreba svojih građana. Paradoksalno, ali istinito, iako je Biograd godinama slovio kao turistička destinacija broj jedan u ovom dijelu Jadrana, osnovna pitanja infrastrukture nisu bila riješena. To je u ovom mandatu udvostručilo napore gradskih vlasti, jer kako kaže gradonačelnik Knez, razvojni ciklus neće nikog čekati.
* Kad bi se sve ono što se radi u Biogradu pretvorilo u novac, koliko bi trenutno iznosio obujam pokrenutih razvojnih programa.
– Riječ je o nekih 120 milijuna kuna, na koje se već ove godine nastavlja novi ciklus od 30 milijuna kuna programa u izravnoj ingerenciji Grada Biograda. Zadatak ove vlasti je pomoći dignuti gospodarstvo Biograda na veću razinu, a u tome smo za sad, većinom sredstava, okrenuti ka državi. Naime, gradski proračun iznosi svega 24 milijuna kuna, više je socijalni nego razvojni. To iziskuje strašne napore, neprestana putovanja, borbu za svaku kunu u resornim ministarstvima i fondovima. Uspješnost te borbe ne ovisi samo o jednom čovjeku nego i o timu s kojim radi.
* Među 120 milijuna kuna, najveći dio otpada na rješavanje odvodnje u okviru Projekta Jadran.
– Radi se o povijesnom projektu vrijednom 90 milijuna kuna. Očekujemo da bismo cijeli svečano pustili u pogon u travnju ove godine. Nakon tog projekta već postojećim turističkim zvijezdicama koje otprije nosi Biograd, dopisat ćemo i tu ne manje značajnu ekološku. Tim projektom ćemo ne samo omogućiti da se naši građani i gosti kupaju u čistoj uvali Jaz, nego ćemo očuvati Pašmanski kanal i njegovu biocenozu. To će biti i doprinos ukupnoj hrvatskoj turističkoj promidžbi u kojoj čisto more i očuvanje okoliša neće biti tek jeftin i prazan marketinški trik. Paralelno s tim glavnim projektom, idemo na rješavanje sekundarne kanalizacijske mreže i odvodnje. Posebno mi je drago što mogu najaviti rješavanje odvodnje oborinskih voda u četvrti Grande. Gotovo nemoguću situaciju nakon obilnijih kiša u ulicama Gundulićevoj i Dubrovačkoj rješavat ćemo uz pomoć Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva. Cilj je do 2011. omogućiti svim građanima Biograda priključenje na gradsku kanalizacijsku mrežu, a svi dokumenti za ishođenje građevinskih dozvola su pripremljeni.
* Ipak izmjenama i dopunama gradske prostorno-planske dokumentacije i u Biogradu se očekuje gradnja velikih trgovačkih centara.
– Točno je da izmjenama Prostornog plana Grada Biograd očekujemo izgradnju novih trgovačkih lanaca u kojima će posao naći mnogi naši sugrađani. Domaća trgovačka tvrtka Bure Commerce gradit će u okviru svog poslovnog kruga kod postojećeg marketa novi trgovači centar. Lidl  će svoj centar izgraditi kod motela Biograd, a kod tzv. “7. čete” isto će učiniti i Plodine Rijeka. Za druge lokacije, npr. na Kumentu, zainteresirani su još neki poznati trgovački centri. Do sad su naši ljudi išli u druga središta u tzv. velike kupovine. Uskoro će sve potrebno imati i u svom gradu.
Na Kumentu bi švicarski poslovni partner trebao izgraditi bio-hotele. Postoji interes i ponuda zapadnoeuropske grupe za ulaganje u Turističku zonu i Grad Biograd n/m od 500 – 900 milijuna eura i približno 1.000 zaposlenih. Ulaganje se odnosi na bio-hotele s 4 i 5 zvjezdica s pratećim sadržajima. Nadalje je tu i proizvodnja zdrave hrane kako bi se kroz zaokruženi ciklus plasiralo te proizvode u hotelima. Posebno zanimljivo je to što bi se nastali otpad u turističkoj zoni ekološkim postupkom pretvarao u toplinsku i električnu energiju kao i komunalnu vodu za zalijevanje vrtova, tako da ništa od toga ne bi išlo u more. Pregovori su daleko odmakli, a investitor bi uskoro javnosti trebao  predstaviti prijedlog projekta ulaganja na području grada Biograda. Grad Biograd kao i šira regija ovim projektom dobit će mogućnost daljnjeg razvoja gospodarstva i otvaranja novih radnih mjesta.
Most između države i investitora
* Politika Grada Biograda je da ne prodaje zemljište u svom vlasništvu, nego da na njemu daje pravo građenja. Projekt zabavnog centra između Biograda i Crvene luke pokazao je suprotno.
– Da bude svima jasnije, radi se o državnom, a ne o zemljištu u vlasništvu Grada Biograda. Mi smo obavijestili državu da nema interesenata za pravo građenja, pa smo isto zemljište, kao svojevrsna premosnica između države i investitora, ostavili u portfelju državnog zemljišta. Dakle, nismo išli na to da nam država uz naknadu, ustupi svoje zemljište za razvojne projekta. U međuvremenu, od države je stigla suglasnost da prodamo tu zemlju investitorima. Iz dobivenog iznosa namirit ćemo državu za onu cijenu zemljišta po kojoj nam ga je ona ustupila.
* Jedan od smjelijih svojevrsnih EU projekata koje je Biograd započeo je i veletržnica ribe.
– Da, u našoj industrijskoj zoni Grad će uz davanje zemljišta izvršiti kompletno komunalno opremanje. Novac za izgradnju, nekih 8 milijuna kuna, osigurat će se iz pretpristupnih fondova Europske unije. U okviru tog projekta uredit će se i gradska riva, predradnje oko zajedničkog poduzeća su završene, a očekujemo da će sve to uskoro svojim potpisom odobriti i ministar poiljoprivrede. Cilj je svega toga pripremiti naše ribare na uvjete poslovanja kakvi vladaju u Europskoj uniji. Također mogu reći da nas u industrijskoj zoni u ovoj godini čeka nastavak radova na komunalnoj infrastrukturi vrijedan 3 milijuna kuna.
Razvoj modernog društva
* Biograd je osim što je prije dvije godine dobio Srebrni cvijet Europe kao mjesto poželjnog življenja, ove godine dobio i vrlo značajnu nagradu Zaklade za razvoj civilnog društva.
– Riječ je o nagradi koju dobivaju jedinice lokalne samouprave koje imaju dobru suradnju s udrugama građana. Te su nas udruge i nominirale, pa smo sa zadovoljstvom ponijeli tu nagradu. Zapravo, Grad Biograd pomagao je civilne udruge i više od uobičajenog jer smo mišljenja da je grad jak toliko koliko su jake njegove udruge. Ako želimo razvoj modernog europskog, tolerantnog društva, onda su udruge građana itekako bitne. Samo zajednički možemo doći do kvalitetnijeg načina življenja. Grad Biograd se ne može samo infrastrukturno razvijati. Da sredstva usmjeravamo samo u to, neki projekti odavno bi bili gotovi. Moramo misliti i na socijalu i ostale potrebe, ali moramo i potaknuti naše građane da se aktivno uključe u razvoj svog grada.
* Nedavno ste se pohvalili da će Biograd biti prvi grad u Hrvatskoj u kojem neće biti liste čekanja na dječji vrtić.
– I danas stojim iza te svoje izjave jer gradimo novi vrtić za 60-ak predškolaca. Za razliku od nekih drugih sredina, Biograd financira izradu projektne dokumentacije za dogradnju osnovne i srednje škole, a sve s ciljem rada u jednoj smjeni.
Grad Biograd i Ilirija
* Nažalost, u tom vašem nastojanju nisu dobri odnosi s najznačajnijim gospodarskim subjektom, hotelskom kućom Ilirijom i njihovim vlasnicima Arsenal-Holdingom.
– Ponovit ću još jednom kako Ivan Knez i Grad Biograd nisu u sukobu s Ilirijom. Riječ je o jednom od dvjestotinjak imovinsko-pravnih sporova koje trenutno vodi Grad Biograd. Grad Biograd samo želi riješiti taj spor. Ilirija je za nas gospodarski subjekt od velike važnosti za razvoj grada, ali mi svi skupa moramo poštivati zakon. Na drugu stranu, a što se nas tiče, riješen je i spor s gospodinom Galešićem. Vlada RH dostavila je dokument o izvlaštenju dijela zemljišta, a mi smo u posao izgradnje kanalizacije u okviru Projekta Jadran uveli tvrtku Komunalac, čime je, po nama, spor riješen.
* Osim domaćih aktivnosti Biograd je prošle godine dobio veliko međunarodno priznanje Vašim imenovanjem za člana izvršnog odbora organizacije „Mayors for Peace” (Gradonačelnici za mir).
– Grad Biograd je od svih svjetskih gradova prvi potpisao „Protokol Hirošima-Nagasaki 2010-2020″ o nuklearnom razoružanju do 2020. godine. To je imalo velikog odjeka u toj organizaciji koja broji više od 2.700 svjetskih gradova koji su u svojoj povijesti doživjeli ratne strahote. Privrženost tim nastojanjima potvrdio je Grad Biograd i na sjednici Izvršnog odbora koja je nedavno održana u Ypresu u Belgiji. Predsjednik te organizacije je gradonačelnik Hiroshime Akiba, a u radni posjet Biogradu došao je i direktor za Europu Aaron Towish. U Biogradu će, najvjerojatnije u parku pored vijećnice, biti postavljena skulptura ždrala kao spomenik žrtvama nuklearnog oružja, koji će podsjećati na potrebu nuklearnog razoružanja.
* Vidite li sebe nakon lokalnih izbora u svibnju kao novog-starog gradonačelnika.
– E, o tome će odlučiti stranka, mislim krajem veljače ili u prvoj polovici ožujka. Tko god bude izabran ispred stranke za natjecanje u prvim neposrednim izborima za gradonačelnika, imat će moju i podršku mojih suradnika. Najbitnije jest da se s razvojem ne stane, najavljenoj ili bilo kojoj krizi usprkos. To naš grad i njegovi građani zaslužuju.


 PRIZNANJE POLITIČKOM SUPARNIKU RUDIĆU


Posebno zanimljiva bila je nedavna odluka gradskih vlasnika  Biograda da se bivšem HSS-ovom gradonačelniku Mirku Rudiću  dodijeli Nagrada Grada Biograda. Odluka je tim više bila  zanimljiva jer je žestoka politička borba između Rudićeve i  današnje HDZ-ove opcije dugo vremena punila stranice medija.
– Udruge su nominirale gospodina Rudića za gradsku nagradu  i njihova obrazloženje je uvažilo gradsko povjerenstvo za dodjelu  priznanja i nagradu. Jasno je svima da smo mi pobijedili u toj  političkoj borbi različitih koncepcija razvoja Grada Biograda, ali  je gospodin Mirko Rudić itekako zaslužna osoba za gospodarski, kulturni pa i sportski razvoj grada i u to nema dvojbe,  kaže sadašnji gradonačelnik Ivan Knez.