Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Nastavak suđenja Elvisu Šopiću spriječile vremenske neprilike

Autor: Minja Gugić

14.01.2009. 23:00
Nastavak suđenja Elvisu Šopiću spriječile vremenske neprilike


Jučer su na raspravu trebali stići stručnjaci iz zagrebačkog Centra za krim vještačenja, međutim, zbog zaleđenih cesta nisu bili u mogućnosti doputovati u Zadar. Nazvali su suca Borisa Babića oko 8 sati i obavijestili ga da su uredno krenuli iz Zagreba, ali da su uvjeti na cesti “nemogući”, pa je rasprava odgođena za početak sljedećeg mjeseca


Zaleđena cesta  onemogućila je jučer dolazak  vještaka iz zagrebačkog Centra za krim vještačenja, pa je  nakon stanke duge gotovo  mjesec dana odgođen nastavak suđenja Elvisu Šopiću  zbog monstruoznog ubojstva  taksista Igora Ćustića (30), 29.  siječnja prošle godine u mjestu Korlat, kraj Benkovca.
Naime, kako je rekao predsjednik Sudskog vijeća Boris  Babić, vještaci su jučer ujutro  uredno krenuli iz Zagreba kako bi na vrijeme stigli na dogovoreno sudsko ročište, međutim, oko 8 sati nazvali su  suca Babića kako bi ga obavijestili da zbog zaleđene ceste  jednostavno nisu u mogućnosti doputovati u Zadar.
Sucu Babiću potom nije  preostalo ništa drugo već odgoditi raspravu za 10. sljedećeg mjeseca.
A, jučer je trebao svjedočiti  vještak balističke struke te  vještak za požare i eksplozije,  tehnološko-strojarski te  mehanoskopski vještak. Na  prijedlog branitelja optuženog Šopića, Smiljana Bakočevića Sudsko je vijeće prihvatilo i da se na sljedećoj raspravi sasluša i patologinja zadarske Opće bolnice koja je  obavila obdukciju ubijenog  Ćustića.
Šopić će obranu  iznijeti na kraju  suđenja
Podsjećamo, na prošloj i do  sada jedinoj održanoj raspravi  24. studenoga prošle godine,  Šopić se izjasnio kako se ne  osjeća krivim na način kako  mu je to optužnicom stavljeno  na teret te je tako označio  početak jednog od medijski  najzanimljivih suđenja prošle,  ali i ove godine u Zadru.
S obzirom na to da će Šopić   prema savjetu svog odvjetnika  po službenoj dužnosti Smiljana Bakočevića, obranu iznijeti na kraju dokaznog postupka, na prošloj je raspravi  saslušan svjedok Ivan Sirovec,  bivši policajac benkovačke policijske postaje Davor Tokić te  Ćustićev kolega Srećko Pavić.
Pročitan je i iskaz svjedoka  Ivana Vučkovića koji je te večeri radio na benzinskoj crpki  u Murvici. On je, naime, tijekom istrage ispričao kako je  radio od 22 do 6, a da je Ćustić  natočio gorivo oko 2 sata.
Svakako je bilo zanimljivo  čuti mišljenje sudskog vještaka psihijatra dr. Darka Labure, koji je vještačio optuženog Šopića tijekom istrage,  jer on smatra kako je mladić u  vrijeme počinjenog ubojstva  bio ubrojiv.
– Ima poremećaj osobnosti,  ali je u vrijeme počinjenja kaznenog djela bio sposoban  upravljati svojom voljom i  umom – zaključio je vještak i  “zaradio” prigovor Šopićeva  branitelja koji je odmah zatražio kontrolno vještačenje.
Mišljenje o Šopiću kao osobi, na početku suđenja iznio je  i sudski vještak psihologijske  struke prof. Ivica Medanić,  koji je rekao da mladić ima  izražen antisocijalni poremećaj te ga je ocijenio emocionalno nestabilnim, osobom  koja ne zna izraziti osjećaje,  promiskuitetnim i nerealnim  u svojim procjenama.
Mirjana Kocić, socijalna radnica iz Benkovca, dostavila  je Sudskom vijeću opširnu i  detaljnu socijalnu anamnezu i  “povijest” obitelji Šopić, o kojoj bi se mogao napisati roman, a kojoj su glavne karakteristike neimaština i siromaštvo u kojem je odrastao   Elvis i njegova dva brata Jurica i Denis.
Uz oca alkoholičara i nasilnika te majku narušenog  psihičkog zdravlja koja se jedno vrijeme i liječila u psihijatrijskoj ustanovi, Denis i Elvis su bili smješteni u udomiteljskoj obitelji u susjednom mjestu kod udomiteljice  koju su obojica voljela.
Jurica je, pak, smješten u  posebnu odgojno-obrazovnu  ustanovu zbog društveno neprihvatljiva ponašanja, ali i  činjenice da je mentalno nedovoljno razvijena osoba. On  je u svibnju prije osam godina  počinio ubojstvo i od tada je  lišen slobode, a kaznu služi u  psihijatrijskoj ustanovi zatvorenog tipa.
– Elvis i Denis su bili zlostavljana i odgojno zapuštena  djeca. Otac ih je maltretirao  jer je stalno bio pijan. Spasila  ih je udomiteljica s kojom su  nakon Oluje izbjegli u Srbiju,  gdje je Elvis redovno završio i  srednju školu.
Udomiteljica je 1999. godine otišla u Australiju i htjela  ih je povesti sa sobom, ali  otac, iako ih nikada nije posjećivao, to nije dopustio pa su  se obojica u rujnu prošle godine vratila u Raštević. Zaposlili su se u jednoj benkovačkoj tvornici, a Elvis je  dignuo kredit koji je trošio za  svoje potrebe – prostitutke,  automobile, motore, ali i  oružje. Zbog kupnje oružja,  jednom ga je policiji prijavio i  brat Denis – pisalo je u socijalnoj anamnezi obitelji Šopić koja je pročitana na prvoj  raspravi.