Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Ispod skuta “dragoga Boruta”

Autor: Željana Gardijan

14.01.2010. 23:00


Tek što je izborom za trećeg predsjednika Hrvatske sramežljivi Ivo Josipović u svom stilu prihvatio lansiranje na političko nebo, njegovu je skromnu zvijezdu koju mnogi prozvaše “crvenom”, na trenutak prigasila premijerka Jadranka Kosor u Kranjskoj Gori ispod skuta “dragoga Boruta”.
Naime, premijerka Kosor koja se izbrisavši svoga dugogodišnjeg vođu puta Ivu Sanadera iz članstva HDZ-a, prometnula u nacionalnu heroinu, nastavlila je utirati staze suradnje sa susjednom Slovenijom želeći valjda još jednom pokazati “prognanom” Ivi kako je zatopljenje odnosa sa deželom upravo njezina zasluga. I doista je susret sa slovenskim premijerom Pahorom, kojega ona prisno oslovljava imenom, bio topao. Uz vatru pokraj kamina.
Još se taj romantični ambijent i mogao progutati da razdragani Borut nije nadodao da i ako se ugasi vatra u kaminu, vatra među njima neće. I to je za estradiziranu političku scenu bio dovoljan mamac da se svi upecaju na opisivanje svakog pokreta, koraka, osmjeha, poljupca, šapata, pogleda te neizostavnog (ne)namjerog usklađivanja boja odjeće.
Bez obzira što je svakako ljepše svjedočiti srdačnom susretu premijera dviju susjednih država koje imaju važna i teška otvorena pitanja, o čijem zatvaranju ovisi i brzina hrvatskog stupanja prema EU, čini se kako izmjenjivanje ljubaznosti ispred kamina i šetnja slovenskim stazicama bacaju u sjenu osnovni smisao i sadržaj njihovog susreta te u drugi plan stavljaju važnost onoga što su dogovorili.
Paradoksalno, ali Borutova “vatrena” rečenica ispala je važnija od riječi da će Hrvatska na idućoj Međuvladinoj konferenciji vjerojatno otvoriti dva od tri poglavlja. Neslužbeno se doznalo da bi se 19. veljače u Bruxellesu mogla otvoriti poglavlja okoliš i ribarstvo dok bi poglavlje o vanjskoj, sigurnosnoj i obrambenoj politici ostalo zatvoreno.
Nemoguće je da premijerka Kosor i pemijer Pahor nisu svjesni kako se preležernim susretima dovode u situaciju da javnosti postaju zanimljivije boje njegove kravate i njezinog sakoa, dolčevite i košulje nego sve ono što su oni izgovorili, kako naglašavaju, za dobrobit i dobrosusjedstvo svojih zemalja.
Susreti na ovakvoj razini i to u svrhu rješavanja donedavno nerješivih pitanja zasigurno bi trebali imati ozbiljniju notu kako politika u javnosti ne bi dodatno nastavila klizati prema estradizaciji.
Premijerka je, čuvajući tron u HDZ-u pokazala da zna biti i odrješita, da može donositi bitne odluke što je malo tko vjerovao dok je govorila “kud Ivo, tud i ja” pa treba vjerovati da je (polu)službenim posjetom Sloveniji samo željela poručiti – da se vatra prijeteljstva dviju zemalja neće ugasiti.
Osim toga, Kosor je u očima premijera Pahora koji je imao priliku upoznati tvrdu politiku Ive Sanadera, zasigurno “narasla” nakon konsolidiranja HDZ-a.
I u posjetu Sloveniji zasigurno bi izgledala politički veća da je izbjegla prisnu atmosferu i “grijanje ispod Borutovih skuta”!