Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Prijavljenih 240, oboljelih puno više

14.01.2011. 23:00
Prijavljenih 240, oboljelih puno više


U zadarskom Zavodu za javno zdravstvo prijavljeno je 240 oboljelih od gripe, a broj raste iz dana u dan. Kako kaže dr. Alan Medić, voditelj Službe za epidemiju u zadarskom Zavodu za javno zdravstvo, oboljelih je puno više, ali se ne prijavljuju, već se liječe kod kuće.
Nakon što su u Zagrebu dva muškarca koja su se cijepila protiv gripe, ipak oboljela i na kraju podlegla bolesti, postavilo se pitanje o učinkovitosti cjepiva. To je opovrgnuo ministar zdravstva Darko Milinović, a kako pojašnjava dr. Medić, nijedno cjepivo nije svemoguće.
– Cjepivo kao takvo uopće ne dolazi u pitanje. Jednostavno nemaju svi jednak imunološki odgovor. Teški bolesnici, stariji ljudi teže stvaraju antitijela, dok netko tko se cijepi svake godine bolje stvara antitijela. I dalje se pozivaju svi građani na cijepljenje, kaže dr. Medić.
Kako dodaje, prva žrtva je bio čovjek od 150 kilograma, bio je plućni bolesnik i imao je dijabetes.
– Imao je puno predispozicija za oboljenje. Cjepivo nije svemoguće, pogotovo kada se neuredno živi. To je kao da pušač kaže da bi se cijepio protiv raka pluća, a i dalje bi pušio, napominje dr. Medić.