Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Mali dom za velike snove

Autor: Katina Vrsaljko

14.02.2010. 23:00
Mali dom za velike snove


U Hrvatskoj ima oko 1.230 djece kojoj bi koristio ovaj centar, od čega je njih 50 u Zadarskoj županiji. Kako doznajemo od oftamologa dr. Zorana Sesse s Očnog odjela zadarske Opće bolnice, Mali dom bi svakako koristio i zadarskoj djeci s oštećenjima vida i višestrukim oštećenjima


U tijeku je humanitarna akcija Gradskog društva Crvenog križa Zagreb pod nazivom “Mali dom za velike snove” kojom se želi prikupiti novac za osnivanje Edukacijskog centra za djecu s oštećenjima vida i drugim višestrukim oštećenjima za područje cijele Hrvatske. Mali dom je jedina institucija koja ima rehabilitacijske programe za djecu s kombinacijom oštećenja vida i drugih višestrukih oštećenja. Djeluje u Zagrebu kao dnevni centar s terapijsko-rehabilitacijskim uslugama i koristi ga oko devedesetero djece iz Zagreba i šire okolice, a ovom akcijom bi se trebao proširiti na djecu cijele Hrvatske.
S obzirom da nema sustavne baze podataka o broju takve djece napravljena je gruba procjena prema statističkim podacima iz različitih studija o djeci s višestrukim oštećenjima, prema kojoj u Hrvatskoj ima ukupno 1.230 djece kojoj bi koristio ovaj centar, od čega je njih 50 u Zadarskoj županiji.
Kako doznajemo od oftamologa dr. Zorana Sesse s Očnog odjela zadarske Opće bolnice, Mali dom bi svakako koristio i zadarskoj djeci s oštećenjima vida i višestrukim oštećenjima.
– Takav dom će zasigurno biti koristan zadarskoj djeci i njihovim roditeljima, posebice zato što će, uz rehabilitaciju, imati i mjesto za smještaj roditelja, rekao je dr. Sessa.
Sredstva prikupljena tijekom akcije utrošit će se na najam stana u Zagrebu za smještaj djece i roditelja s prebivalištem izvan Zagreba tijekom tretmana rehabilitacije, zapošljavanje dvoje stručnjaka, stvaranje mobilnih timova za patronažu diljem Hrvatske te za organizaciju seminara za edukaciju stručnjaka iz drugih institucija diljem RH.
U Malom domu se za svako dijete, nakon dijagnoze inicijalnog stanja i eventualnog ostatka vida, izrađuje individualni plan te se u svim područjima rehabilitacije postavljaju posebni ciljevi i plan njihova ostvarivanja. Određivanjem tih ciljeva dobiva se uvid u to koje edukacijsko-rehabilitacijske sadržaje terapeut mora uzeti u obzir. Sve aktivnosti u Malom domu prilagođene su djetetovu dobu i interesu. Nakon svake evaluacije individualnog plana utvrđuje se kroz koje aktivnosti je dijete svladalo određene sadržaje i preporučuju područja na kojima je još potrebno djelovati.
 


 POZIV NA SOLIDARNOST




U pomoć osnivanju Edukacijskog centra za djecu oštećenjima vida i  drugim višestrukim oštećenjima za područje cijele Hrvatske, koji će moći  koristiti i pedesetak djece iz Zadarske županije, građani se mogu uključiti na  nekoliko načina.
Pozivom na broj 060 9016 građani će donirati 6,15 kuna s uključenim  PDV-om, a telefon će biti aktivan do 4. travnja.
Također, mogu se uplatiti donacije na žiro račun Gradskog društva  Crvenog križa Zagreb, a broj žiro računa je 2360000-1500201276.