Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Osigurati plasman ulja i vina

14.02.2011. 23:00
Osigurati plasman ulja i vina


Nemojmo doći u situaciju da sutra zbog nemogućnosti plasmana naših proizvoda budemo primorani vaditi iz zemlje vinograde i maslinike. Mnogi od nas ne znaju nove zakone, a posebno one koji će nas dočekati pri ulasku u Europsku uniju. Stoga smatram da bi naša udruga u tom smislu hitno morala nešto poduzeti, kazao je Darinko Glavan


U multimedijalnoj dvorani privlačke osnovne škole održana je godišnja izvještajna skupština  privlačke udruge vinara i vinogradara “Privlaka”. Skupštinom je predsjedao Boris Glavan, a u njezinu je radu sudjelovao je i predsjednik Općinskog vijeća Ante Mustać.
Boris Glavan je kazao da je  osnivanje udruge bio pravi pogodak.
Ogledna rezidba
– Mi trenutačno imamo  50-tak članova, a stalnoo nam  se pridružuju naši mladi vinogradari i maslinari. Naš rad  pomažu financijski Općina  Privlaka na čelu s načelnikom  Ivom Surićem, privlačka Turistička zajednica s direktoricom Ivom Zorić te nekoliko  vjernih domaćih sponzora, rekao je Glavan dodajući kako  su napravili tri važna iskoraka  u pogledu unapređenja vinogradarstva i maslinarstva.
– Po prvi put smo upriličili  kod nas u Privlaci javnu degustaciju i ocjenjivanje domaćih bijelih i crnih vina. U  rujnu smo organizirali predavanje na temu berbe i prerade  grožđa te čuvanje vina dok  smo koncem godine također  po prvi put napravili javnu degustaciju i ocjenjivanje naših  maslinovih ulja. S takvom  ćemo praksom nastaviti i ove  godine uz još neke nove aktivnosti. Prva od njih dogodit  će se već ovih dana. Naime, u  suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i šumarstva Republike Hrvatske, stručni djelatnik tog ministarstva dr. agronomije Željko Budinščak,  održat će u petaka ili subotu  stručno predavanje kako se  najučinkovitije boriti protiv  napada medećeg cvrčka na  masline, a govorit će još i o  nekim temama usko vezanim  za maslinarstvo. Istog ćemo  dana upriličiti i oglednu rezidbu maslina što će nam uz  sve naše dosadašnje znanje  svima biti od koristi, istaknuo  je Glavan, dodavši kako je za   subvencioniranje nabavke sadnica maslina i cjepova vinove  loze ove godine Općina Privlaka izdvojila oko 65.000 kuna.
Darinka Glavana je zanimalo kako i na koji način izaći  u susret privlačkim vinarima i  uljarima da izađu na tržište.
Zaštita privlačkih sorti
 – Nemojmo doći u situaciju  da sutra zbog nemogućnosti  plasmana naših proizvoda budemo primorani vaditi iz zemlje vinograde i maslinike.  Mnogi od nas ne znaju nove  zakone, a posebno one koji će  nas dočekati pri ulasku u Europsku uniju. Stoga smatram  da bi naša udruga u tom smislu  hitno morala nešto poduzeti,  kazao je Darinko Glavan.
Isto mišljenje dijelio je i  Marinko Glavan konstatirajući da je konačno došlo vrijeme da privlački vinogradari i  uljari sa svojim nadaleko  čuvenim vinima i uljima iziđu  iz “ilegale”.
– Na taj način stvorit će se  pretpostavke za još veća ulaganja u ove dvije grane, a i  otvoriti će se prostor za još  veći povratak mladih ljudi zapuštenim poljima, vrtovima i  oranicama, zaključio je Marinkoo Glavan. Osvrćući se prvenstveno na sadašnju proizvodnju vina u Privlaci Pere  Mustać je ukazao na činjenicu  da ima više proizvođača nego  vinogradara te se založio za  uvođenje posebnih markica na  proizvode isto onako kako se  to već radi u Italiji, Grčkoj,  Španjolskoj i ostalim zemljama Evropske unije.
Tajnik udruge Ivica Mustać  je istaknuo potrebu da se prije  nego što Hrvatska postane članicom obitelji europskih zemalja poradi na zaštiti čuvene  privlačke sorte vina “maraštine” i da se ona proglasi privlačkim brendom, rekao je  Mustać.
Skupštinari su jednoglasno  usvojili izvješća ujedno pohvalivši vodstvo udruge. Predsjednik Boris Glavan novim  nazočnim članovima podijelio  je ovom prigodom članske iskaznice. Budući da je Statutom predviđeno plaćanje članarine, skupštinari su se na  kraju usuglasili da o njezinoj  visini i početku plaćanja odluku što prije donese sedmeročlani Upravni odbor.