Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Predstavljena knjiga “General pukovnik Ante Gotovina da se ne zaboravi”

14.02.2012. 23:00
Predstavljena knjiga “General pukovnik Ante Gotovina da se ne zaboravi”


U Gradskoj loži u Zadru predstavljena je knjiga Mladena Pavkovića “General pukovnik Ante Gotovina da se ne zaboravi”. Pavković je poznati “podravkaš”, predsjednik braniteljske udruge Podravke, ali novinar i autor oko 80 knjiga s tematikom iz Domovinskog rata. U studenom prošle godine Pavković je na istom mjestu predstavio knjigu o, također, haškom uzniku generalu Mladenu Markaču. Ovo je druga Pavkovićeva knjiga o generalu Gotovini. Prvu je objavio još 2005.
– No, sada je došlo vrijeme, upravo prije izricanja pravomoćne presude, da se ljudima ukaže tko je bio general Gotovina. Htio sam ljudima predočiti dokumente, pisma, napise pa nek oni odluče je li Ante Gotovina bio ratni heroj, kao što tvrdimo mi koji smo sudjelovali u Domovinskom ratu ili ratni zločinac. Što se tiče Haškog suda, mislim da nas ništa više ne može iznenaditi. Oni nakon žalbenog postupka mogu osuditi generale Gotovinu i Markača na vremensku kaznu koliko su proveli u zatvoru, što bi za nas bila katastrofa kao i osuda na samo jedan dan pritvora. Ne bi me iznenadilo da Haški sud oslobodi naše junake Domovinskog rata jer su oni to i zaslužili. Međutim, teško da će se to dogoditi jer je Haški sud politički sud koji sudi po nekakvoj višoj politici i kojem preferiraju manje zemlje, a ne, primjerice, Amerika, rekao je Mladen Pavković dodajući da mali hrvatski ljudi nikad nisu zaboravili svoje hrvatske generale koji su, na drugu stranu, zaboravljeni od visoke politike.
Inače, o knjizi su govorili umirovljeni brigadir Danijel Kotlar i zadarski povjesničar dr. Zlatko Begonja. Knjiga “General pukovnik Ante Gotovina da se ne zaboravi” je pregled medijskih, ali i politički aktualiziranih stajališta i to od vremena podizanja optužnice pa nadalje do trenutka generalova uhićenja i izricanja prvostupanjske presude na Haškom sudu. Ona čitatelju pruža mogućnost prisjećanja na spomenute događaje, poglavito one što su svojim značenjem bitno obilježili cjelokupnu društvenu sliku Hrvatske. Čitatelj u knjizi može pronaći potpuni tekst optužnice, sažetak navedene prvostupanjske presude, ali i zanimljive i izuzetno važne, a po Haškom sudu inkriminirajuće, tzv. brijunske transkripte.