Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Štrpcu i Miljaniću zatvorske kazne za razbojništva

Autor: Minja Gugić

14.02.2013. 23:00
Štrpcu i Miljaniću zatvorske kazne za razbojništva

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Štrbac je sudjelovao u svih osam pljački i jednom pokušaju, a Marin Miljanić zajedno s njim opljačkao je trgovinu u ulici Mate Balote i trgovinu na Krešimirovoj obali u Zadru. Petar Pucar im je, po navodima optužnice, pomogao pri jednoj pljački i to u ulozi vozača, no on je oslobođen


Zbog niza razbojstava koja su počinili na  području grada maskirani i  naoružani nožem, ali kako  je utvrđeno tijekom suđenja  i plastičnim pištoljem, jučer  je na Županijskom sudu u  Zadru Mišel Štrbac (27) nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u  trajanju od četiri godine i  deset mjeseci, Marin Miljanić (30) na zatvorsku kaznu  u trajanju od pet godina,  dok je Petar Pucar (26) od  optužbi – oslobođen.
Sudac Boris Radman, koji  je predsjedao Sudskim vijećem u ovom slučaju, detaljno je obrazložio presudu  naglašavajući kako je iz provedenoga dokaznog postupka nedvojbeno utvrđeno kako su Štrbac i Miljanić  počinili niz razbojstava koja  su im optužnicom i stavljena na teret.
Štrbac sve priznao i teretio  Miljanića
– U odnosu na Mišela Štrpca on je sve priznao i nije  bilo razloga da mu se ne  povjeruje. Proglasili smo ga  krivim i osudili na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od četiri godine i deset  mjeseci. Za svako pojedino  razbojstvo primijenili smo  institut o ublažavanju kazne, jer je on priznao, izrazio  duboko kajanje i žaljenje, a  u svom je priznanju teretio i  drugooptuženog Miljanića.  Što se pak njega tiče, on je  višekratno osuđivana osoba  i to zbog imovinskih delikata. Imajući u vidu da je  za svako pojedino kazneno  djelo razbojstva predviđena  kazna zatvora u trajanju od  tri pa do 12 godina, ipak  smo mu izrekli minimalnu  kaznu zatvora od po tri godine za svako djelo jer nije  riječ o kvalificiranom obliku  razbojstva već o tzv.  običnom. Pljačkao je plastičnim pištoljem – pojasnio  je među ostalim u obrazloženju presude sudac  Radman.
Pucar je bo optužen za  pomaganje, ali je oslobođen  optužbe zbog nedostatka  dokaza, odnosno činjenice  da nije riječ o kaznenom  djelu.
Opljačkali osam trgovina
Oni su, podsjećamo, optužnicom zadarskog tužiteljstva terećeni za čak osam  razbojstava. Prvookrivljeni  Štrbac sudjelovao je u svih  osam pljački i jednom pokušaju. No to je ostalo samo  na pokušaju zahvaljujući hrabroj prodavačici koja je  pljačku dućana gdje je radila  uspjela spriječiti. Cijela se  “priča” odigravala prije dvije  godine, a  Marin Miljanić zajedno s njim opljačkao je trgovinu u ulici Mate Balote i  trgovinu na Krešimirovoj  obali u Zadru. Štrbac je “operirao” pištoljem, dok mu je  Miljanić pomagao nožem. Petar Pucar je im je, po navodima tužiteljstva, pomogao  pri pljački u trgovinu u ulici  Ivana Lucića u Zadru i to u  ulozi vozača.
Mišel Štrbac suđenje je  pratio sa slobode kao i Petar  Pucar. Jedini koji je u pritvoru zadarskog Istražnog  centra je Marin Miljanić koji  će i ostati iza rešetaka do  pravomoćnosti ove presude.