Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zadar se plesom pridružio kampanji protiv nasilja nad ženama

Autor: Irena Jurjević

14.02.2013. 23:00
Zadar se plesom pridružio kampanji protiv nasilja nad ženama

Foto: Vedran SITNICA



“Milijarda ustaje” je poziv milijunima zlostavljanih žena, ženama koje su bile pretučene, silovane, ekonomski obezvrijeđene i prodane, kao i muškarcima koji ih vole i poštuju, da izađu na ulice i trgove, pozovu svoje prijatelje, prosvjeduju i plešu


Zadar se plesom pridružio globalnoj kampanji protiv nasilja nad ženama pod nazivom “Milijarda ustaje”, nazvanoj po broju zlostavljanih žena u svijetu. Kampanja se istodobno održava u 198 zemalja, u organizaciji 15 tisuća udruga i pojedinaca, među kojima su i članovi vlada i parlamenata. Cilj kampanje je upozoriti na nasilje nad ženama, djevojkama i djevojčicama.
– Statistika Ujedinjenih naroda kaže da je jedna od tri žene tijekom svog života pretučena ili silovana, što čini milijardu kćeri, majki, baka, partnerica, sestara ili prijateljica, poručili su aktivisti.
Jučerašnju akciju potaknuo je Centar za društveno-humanistička istraživanja, čija potpredsjednica Tina Pavlović je pojasnila da je akcija zamišljena tako da se plesom izađe na ulice gradova te da se aktivisti i aktivistkinje, građani i građanke uključe na taj način u ovu globalnu kampanju:
– Plan je bio da se okupi jedna milijarda žena i muškaraca koji će plesom prosvjedovati protiv nasilja nad ženama. Poruka akcije jest da se nasilje nad ženama makne s margina društva i postavi na vrh ljestvice. Brojke upućuju da je to velik društveni problem o kojem se treba ozbiljno promisliti, a nasilje zaustaviti, kazala je Pavlović, naglašavajući aspekt osvješćivanja problema:
– U ovom trenu oko nas je ovdje dvadesetak žena i barem njih pet su na neki način zlostavljane. Trebamo se sjetiti i toga da u tome sudjelujemo svi – i žene čije kćeri su možda napadane, ali i muškarci čiji prijatelji to možda rade. Ipak, žene sve više postaju svjesne da postoje sigurne kuće, udruge i pojedinci koji mogu pomoći pa ne ostavljaju to nasilje kod kuće kao što se događalo prije kada se nasilje u obitelji smatralo “privatnom stvari”. Sada su žene sve više osviještene da to nasilje mogu prijaviti i da će biti zaštićene kao i da mogu zaustaviti svoje nasilnike, zaključila je Pavlović.
Centar za društveno humanistička istraživanja, udruga je koja se bavi svim istraživanjima iz područja društveno humanističkih znanosti, a uz to njihovi članovi pišu autorske članke, prevode, bave se stručnim i znanstvenim radovima te podupiru kampanje koje su vezane uz ljudskih prava i njihovu zaštitu. Jedna od njih se održala upravo jučer, a nju su svojim plesnim angažmanom potpomogli i članovi zadarske plesne udruge In flux.
U Hrvatskoj se plesom osim u Zadru prosvjedovalo u Zagrebu, Splitu, Slavonskom Brodu, Krapini, Šibeniku, Čakovcu, Sisku, Kutini, Puli, Križevcima, Slatini, Karlovcu, Virovitici, Koprivnici, a u susjednim zemljama u Sarajevu, Novom Sadu, Beogradu, Leskovcu, Podgorici, Banjoj Luci, Nišu, Kruševcu, Prištini i Skoplju.