Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Plesom prosvjedovali protiv oslobađanja zadarskih silovatelja

14.02.2014. 23:00
Plesom prosvjedovali protiv oslobađanja zadarskih silovatelja


Globalni pokret protiv nasilja nad ženama „Miljarda ustaje” jučer na Valentinovo imao je svoju demonstraciju i u Zadru gdje se protiv nasilja nad ženama, djevojkama i djevojčicama protestovalo rječju i plesom. Četrnaesti Veljače aktivisti i aktivistkinje, građani i građanke svijeta na kratko su zaustavili svoje dnevne obveze i izašli na trg kako bi ukazali na činjenicu kako je čak jedna od tri žene na planeti silovana ili pretučena tijekom života.
Kampanja Milijarda ustaje odvijala se simultano u preko 200 zemalja, a pridružilo joj se više od 15 tisuća organizacija i pojedinaca, među kojima i članova vlada, parlamenata te javnih osoba.
– Potrebno je raditi na ozbiljnijem shvaćanju nasilja nad ženama od strane provoditelja zakona, zaustavljanju nekažnjivosti, specijaliziranoj edukaciji za osoblje iz institucija te mjerama zaštite koje zahtjevaju izmještanje počinitelja, a ne žrtve, poručili aktivisti koji su se jučer putem crvenih transparenata osvrnuli i na aktualnu situaciju u Zadru, potražujući povratak dvojice silovatelja zadarske maloljetnice natrag u zatvor.