Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Nedeljko Janković osuđen na šest godina zatvora

Autor: Minja Gugić

14.03.2010. 23:00
Nedeljko Janković osuđen na šest godina zatvora

Foto: Ivan JAMIČIĆ



U olakotne okolnosti pri odmjeravnju kazne Sudsko je vijeće uzelo u obzir tek njegovu tada mlađu životnu dob i primjereno držanje pred sudom, a otegotna okolnost je njegova višestruka osuđivanost
Nedeljko Janković (37) zvani Neđo danas je na Županijskom sudu u Zadru nepravomoćno osuđen na šest godina zatvora zbog kaznenog djela ratnog zločina nad civilnim stanovništvom Zemunika Gornjeg i Jagodnje Donje tijekom listopada i studenog 1991. godine.
Predsjednica Sudskog vijeća Dijana Grancarić u obrazloženju presude je navela kako je dokaznim postupkom nedvojbeno utvrđeno da je optuženi Janković kriv jer je zajedno sa Slavkom Đokićem koji je u bijegu, vršio brutalno zastrašivanje Hrvata kako bi ih natjerao da napuste svoje domove i područje tzv. Republike Srpske Krajine.
– Optuženi Janković je točno znao u kojim su kućama mještani hrvatske nacionalnosti jer se prije svog pohoda dobro raspitao. Nije bio motiviran stjecanjem imovinske koristi, već mu je prvenstevni cilj bio zastrašivanje, maltretiranje i teroriziranje Hrvata kako bi oni napustili svoje domove. Njegovu je obranu ovo Sudsko vijeće ocijenilo nevjerodostojnom. On se naime, najprije branio kako je riječ o već presuđenom slučaju zbog čega je odslužio kaznu u trajanju od dvije godine. Međutim, riječ je o Vojnom sudu u Kninu u vrijeme dok je Knin bio okupiran i tada je bio osuđen zbog kaznenog djela razbojstva i dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom. Kasnije se pred ovim Sudskim vijećem branio kako u Zemniku i Jagodnji nikad nije bio – objašnjavala je presudu Dijana Grancarić.
Što se pak, tiče olakotnih i otegotnih okolnosti koje su uzete u obzir pri odmjeravanju visine zatvorske kazne, sutkinja Grancarić je naglasila kako je u olakotne okolnosti sud cijenio da je Janković u vrijeme počinjenja kaznenog djela bio mlađe životne dobi te njegovo primjereno držanje i stav prema sudu.
U otegotne okolnosti uzeta je u obzir težina kaznenog djela te Jankovićeva višestruka osuđivanost.
On je naime, sedam puta pravomoćno osuđivan u vremenskom razdoblju od 1993. do 2006. godine i to zbog imovinskih delikata, kaznenih djela s elementima nasilja, zapuštanja i zlostavljanja maloljetne osobe te je zbog toga osuđen na sveukupno više od 15 godina zatvora.
S obzirom na to da neke kazne nije izdržao za njim je na snazi tjeralica u susjednoj Srbiji.
Njegov branitelj Luka Šušak najavio je žalbu na presudu kratko komentiravši kako ga “baš zanima obrazloženje ove presude jer nitko od svjedoka nije teretio Jankovića”.
Do pravomoćnosti presude, Nedeljko Janković ostaje u pritvoru.


 OPTUŽNICA ZADARSKOG TUŽITELJSTVA


Janković se još na prvoj raspravi održanoj 11. prošlog mjeseca izjasnio kako se ne osjeća krivim, a njemu se optužnicom stavlja na teret da je kao pripadnik “180 motorizirane brigade u sastavu IX. korpusa JNA” sam i zajedno sa Slavkom Đokićem koji je u bijegu, provodeći velikosrpsku ideju vojnog osvajanja i izdvajanja dijela teritorija Republike Hrvatske, kako stoji u optužnici, “vršio brutalno zastrašivanje Hrvata kako bi ih natjerao da napuste svoje domove i područje tzv. Republike Srpske Krajine, primjenjivao mjere zastrašivanja i terora te pljačkao i uništavao imovinu civilnog stanovništva” – pisalo je u optužnici zadarskog tužiteljstva.