Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Želimir Puljić novi zadarski nadbiskup!

Autor: Agencija IKA

14.03.2010. 23:00
Želimir Puljić novi zadarski nadbiskup!


Papa Benedikt XVI. imenovao je za novog zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića, premjestivši ga s biskupskog sjedišta u Dubrovniku. Apostolski nuncij u Hrvatskoj Mario Roberto Cassari danas 15. ožujka prenio je odluku Svetoga Oca svećenicima Zadarske nadbiskupije, koji su članovi Stolnog kaptola sv. Stošije i zbora savjetnika nadbiskupije, na susretu održanom u dvorani sjemeništa u Zadru. Vijest je istodobno objavljena i u dubrovačkom ordinarijatu. Povodom toga oglasila su se zvona u svim crkvama Zadarske nadbiskupije.
Želimir Puljić rođen je 7. ožujka 1947. u mjestu Kamena pokraj Mostara, župa Blagaj, od oca Ivana i majke Ane rođene Raguž. Završio je Dijecezansku gimnaziju u Dubrovniku, a studij teologije pohađao je u Splitu i Rimu. U Rimu je postigao diplomu licencijat iz pastoralne teologije (Lateransko sveučilište) i doktorat iz psihologije (Papinsko salezijansko sveučilište).
Za svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije zaređen je 24. ožujka 1974. godine u Rimu. Po završetku studija vršio je sljedeće službe u Bogosloviji u Sarajevu: od 1978. do 1980. bio je prefekt; od 1980. do 1985. prefekt studija; od 1985. do 1988. rektor.
Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je dubrovačkim biskupom 7. prosinca 1989. godine. Za biskupa je zaređen u Dubrovniku 14. siječnja 1990. godine, od kada je i preuzeo službu. U HBK obnaša službe predsjednika Vijeća HBK za kulturu i crkvena kulturna dobra i predsjednika Vijeća HBK i BKBiH za hrvatsku inozemnu pastvu.
Autor je nekoliko publikacija, dobro govori i piše na talijanskom i njemačkom jeziku, a poznaje i engleski i francuski.
 


Vrančić: Nastavak borbe za metropoliju


Zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić pretpostavio je da novi nadbiskup neće biti iz Zadra.
– Pričalo se tako ovih dana tako da se nisam iznenadio. Čuo sam dobru vijest, Papina odluka je konačna i ja Želimiru Puljiću ovim putem želim čestitati i poželjeti mu srdačnu dobrodošlicu u Zadar. Želim mu uspješno djelovanje u Zadarskoj nadbiskupiji i vjerujem da će djelovati na dobrobit svih. Tu prvenstveno mislim na ostvarivanje želje vjernika da Zadar postane metropolija, a za što se do svoje iznenadne smrti borio i mons. Prenđa. Gradska vlast će, kao i dosad, i dalje rado surađivati s Nadbiskupijom, kazao je Vrančić.




 


Zrilić: Očekivao sam nadbiskupa iz zadarskog kraja


Stipe Zrilić, župan Zadarske županije:
– Nisam očekivao ovakav rasplet događaja, mislio sam da će novi zadarski nadbiskup biti iz zadarskog kraja. Vjerujem da će se Želimir Puljić dobro snaći u Zadru i želim mu uspjeh. Što se tiče budućnosti i nastojanja da se osnuje zadarska metropolija, mislim da ne bi trebalo biti bitno odakle je nadbiskup.