Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Kostur žene i djeteta i 16 urni

14.03.2012. 23:00
Kostur žene i  djeteta i 16 urni


Na parceli broj 3 pronažen je kostur žene, a na parceli broj 6 kostur djeteta. Na ostalim parcelama pronađeni su paljevinski grobovi, odnosno urne


Arheolozi koji prate putanju budućeg plinovoda dosad su se najviše zadržali na Bulevaru, u Ulici Ivana Zadranina, na trasi nekadašnjeg rimskog akvedukta. Tamo su, naime pronađeni grobovi, među njima i kostur odrasle osobe.
– To je kostur žene koji nam je dosta teško datirati jer je od priloga uz nju bila tek jedna piksida, odnosno kutijica za nakit, i jedna koštana igla. U ovom trenutku teško nam je reći iz kojeg je razdoblja i ne želimo nagađati. U blizini je pronađen jedan novčić iz Augustovog razdoblja, i jedan vremena Antonina Pija, koji je iz sredine 2. stoljeća. Ne znamo je li ovaj kosturni grob uništio ranije paljevinske ili mu je po dataciji blizak… Sve ćemo znati kada do kraja istražimo grobnu parcelu, kaže Domagoj Maurin, voditelj istraživanja.
Arheolozi prate trasu plinofikacije od travnja prošle godine kada su radovi započeli. Izvođač radova je austrijska tvrtka EVN koja je po zakonu dužna osigurati i platiti arheološku “pratnju” radova i potrebna istraživanja.
Do sada je istraženo osam grobnih parcela.
Moguća pljačka groblja
Na parceli broj 3 pronađen je kostur žene, a na parceli broj 6 kostur djeteta. Na ostalim parcelama pronađeni su paljevinski grobovi, odnosno urne. Svi su grobovi pronađeni uz same zidove grobnih parcela. Istražen je i jedan trojni grob s jednom keramičkom i dvije staklene urne.
– Osim po načinu pokapanja, paljevinski grobovi se razlikuju i po količini priloga unutar groba i unutar urne. Moguće je da su neki od njih prethodno opljačkani, budući da su olovne plombe koje zatvaraju kamenu urnu pronađene na dnu ukopa grobova, a poklopac kamene urne u jednom grobu je bio i zarotiran u odnosu na samu urnu. U jednoj od staklenih urni pronađena su dva staljena kositrena prstena. Staklena urna jednog groba je uz kosti pokojnika sadržavala i veću količinu ženskih nakitnih predmeta – koštanu ukosnicu, nekoliko kositrenih ukrasa za kosu, koštanu iglu i brončanu apliku te mali stakleni balzamarij, kaže Maurin.