Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Tajna našeg uspjeha je u velikom zajedništvu i međusobnom uvažavanju

14.03.2012. 23:00
Tajna našeg uspjeha je u velikom zajedništvu i međusobnom uvažavanju


Od osnutka KUD-a ostvarili smo zaista zavidne rezultate na što smo ponosni i to u prvom redu zahvaljujući našoj požrtvovnosti. Tajna našeg uspjeha leži u velikom zajedništvu i međusobnom uvažavanju svih naših članova, od najmlađih do najstarijih – Helena Budija-Škorić


Kulturno-umjetničko društvo “Sv. Ivan” s otoka Vira osnovano je 1997. godine i u proteklih 15 godina svog uspješnog rada i plodonosnog djelovanja ostvarilo je zapažene rezultate. Osim što je nezaobilazni čimbenik kulturnog života, društvo od svog osnutka u velikoj mjeri njeguje i promiče izvorne običaje otoka Vira. Trenutačno u svojim redovima okuplja 46 članova starije, srednje i dječje dobi, počevši od najmlađe šestogodišnje Eme Škorić pa do najstarije 84-godišnje Anke Kapović. Među folklorašima zapaženo mjesto ima i cvitaraš 69-godišnji Šime Radović Pijaža. Uz predsjednika Šimu Vučetića, inače direktora Ureda TZ Vir, KUD vodi vrijedna voditeljica Helena Budija-Škorić.
Nastupi u domovini i inozemstvu
Od svog prvog javnog nastupa 1998. godine u Metkoviću na čuvenoj smotri folklora “Na Neretvu misečina pala” pa sve do danas nizali su se brojni nastupi i gostovanja na županijskim smotrama i folklornim manifestacijama u Zadru, Ninu, Privlaci, Stankovcima, Polači, Bibinjama, Pašmanu, Neviđanima… Također su nastupali u Zagrebu, Kutini, Brezovici, Novoj Gradiški, Slunju, Varaždinu, Ozlju, Slavonskom Brodu, Metkoviću, Osijeku i Dubrovniku. Bili su nekoliko puta u inozemstvu, i to u Sloveniji, Austriji, Mađarskoj i Češkoj. Tijekom ove godine pored mjesta i gradova u Zadarskoj županiji čekaju ih nastupi u Bizovcu, Oroslavlju, Samoboru, Varaždinu, Zagrebu, Čakovcu, a put će ih također odvesti u Češku, Italiju, Mađarsku i Sloveniju. Virski pučki pjevači i plesači svoj su zadnji nastup imali prije dvadesetak dana u Privlaci, gdje su nastupili na smotri stvaralaštva pučkoškolaca pod nazivom “Lidrano 2012.”.
Članovi KUD-a “Sv. Ivan” nastupaju u odorama sličnim onima što su ih nosili njihovi preci početkom 19. stoljeća. S virskim čuvarima baštine sastali smo se ovih dana kako bismo iz prve ruke doznali nešto više o njihovim aktivnostima i budućim planovima.
– Od osnutka KUD-a ostvarili smo zaista zavidne rezultate na što smo ponosni, prvom redu zahvaljujući našoj požrtvovnosti. Tajna našeg uspjeha leži u velikom zajedništvu i međusobnom uvažavanju svih naših članova, od najmlađih do najstarijih. Većina naših članova su ujedno i crkveni pjevači, na što smo ponosni. Za sada, nažalost, još nemamo vlastitog prostora za okupljanje i rad pa nam preostaje okupljati se u školskim prostorijama. U tom pogledu uvijek nailazimo na razumijevanje i pomoć ravnatelja škole prof. Šime Vukića i ovom mu prilikom zahvaljujemo. Zahvaljujemo i općinskom načelniku Kristijanu Kapoviću, općinskim vijećnicima i našoj Općini u cjelini koja je naš jedini i pouzdani sponzor. Spomenula bih da su nas sve ove godine zaista izdašno financijski pomagali i pratili, a za tekuću 2012. godinu osigurali su nam 100.000 kuna, kaže voditeljica Helena Budija-Škorić i nastavlja:
Etnografska zbirka
– Uvjereni smo da je sve što radimo na dobrobit otoka Vira i svih njegovih žitelja. Posebnu pozornost pridajemo radu s mladima, jer su oni naša budućnost i uzdanica. U budućem planu i programu rada naglasak ćemo staviti na još snažniju prezentaciju virskih folklornih i pučkih običaja i to pjevanjem koje je troglasno onako kako se pjevalo u prošlosti, plesanjem kola stupački kao što su ‘Virsko’, ‘Brzo’ i ‘Starinsko’ te pjevanjem starodalmatinskih pjesama. Uz sve ovo u dogledno vrijeme planiramo na našem otoku postaviti etnografsku zbirku, gdje će se posjetitelji na jednom mjestu moći suočiti s bogatom poviješću otoka Vira i njegovih stanovnika, istaknula je na kraju sa zadovoljstvom voditeljica Helena Budija-Škorić, s čijim su se riječima složili svi okupljeni članovi KUD-a.
Na kraju našeg druženja virski pučki pjevači i plesači izveli su za nas nekoliko pjesama i plesova među kojima su se našle one najpoznatije “Selo Viru, selašce na moru” i “Sveti Ivane, čuvaj virsko ime”.


Tko su članovi KUD-a




Članovi virskog KUD-a: Iva Babin, Željko Babin, Anka Kapović starija, Anka Kapović mlađa, Vera Bašić, Marija Kapović, Anita Kapović, Marica Kapović, Milka Bašić, Lucija Orlić, Ana Punek Žabčić, Eva Gudlin, Ivo Gudlin, Šime Radović, Vojna Kapović, Đurđica Nitzke-Štipak, Svetka Rudić, Drago Rudić, Josipa Čepić, Janis Kapović, Antonija Radović, Ivana Bašić, Marina Bašić, Anamarija Buškulić, Jelena Halilović, Vanja Halilović, Dejana Marinović,Alida Cvitkušić, Dea Cvitkušić, Branimir Begonja, Lucija Bašić, Gabrijel Vučetić, Emanuela Čepić, Paula Kapović, Martina Vatzić, Karla Čepić, Luka Radović, Lovre Cvitkušić, Ivana Bulaja, Stella Zovko, Stella Andrijević, Lucija Rudić, Ružica Soldo, Korina Vučetić i Ema Škorić.