Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Za sigurnost Benkovca 3,4 milijuna kuna

14.03.2012. 23:00
Za sigurnost Benkovca 3,4 milijuna kuna


Analizom sustava zaštite i spašavanja na području grada Benkovca donesen je plan financiranja za 2012. i 2013. godin koji iznosi 3,4 milijuna kuna godišnje. Najveći iznos predviđen je vatrogascima – JVP-u Benkovac 3,1 milijun kuna, a DVD-ima Benkovac, Smilčić i Medviđa 80.000 kuna. Udrugama građana namijenjeno je 100.000 kuna, a za opremanje civilne zaštite i edukacije 70.000 kuna


Na 18. sjednici Gradskog vijeća Benkovca održanoj u utorak navečer vijećnici su gotovo bez rasprave prihvatili odluku o izmjenama i dopunama Odluke o priključenju na komunalne vodne građevine.
– Pored troškova priključenja koje vlasnik, odnosno investitor plaća isporučitelju, obveza je platiti Gradu Benkovcu i naknadu za priključenje za svaki pojedinačni priključak posebno, istaknuto je.
Visina naknade koja se Gradu plaća za objekte do 200 metara četvornih bruto površine iznosi 1.919 kune, za one od 200 do 400 m2 3.455 kuna, a za objekte veće od 400 m2 naknada iznosi 7.679 kuna. Za poslovne zgrade do 500 m2 naknada iznosi 7.679 kuna, a za one preko 500 m2 naknada je 15.358 kuna.
Obvezna jamčevina
 Naknada za proizvodne zgrade iznosi 2.303 kune, za poljoprivrednu djelatnost 1.535 kuna, za objekte športsko-rekreacijske namjene 7.679 kuna, a za jednostavne građevine 1.535 kuna.
– Akcijskim uvjetima plaćanja gradonačelnik može domaćinstvima umanjiti iznos do 20 posto ili omogućiti obročno plaćanje do 24 mjeseca, rekao je predlagatelj.
U nazočnosti gradonačelnika Branka Kutije, njegovih zamjenika Mirka Erstića i Miloša Ćiritovića, gradskih pročelnika Pauline Kulaš, Ljiljane Čerina-Bljaić, Marine Plenča Alibašić i Željka Katuše, sjednicom je predsjedala predsjednica Vijeća Maja Brkljača. Nazočilo je 14 od 15 vijećnika. Opravdano je izostao Tomislav Klarica.
– Odlukom o davanju u zakup javnih površina i drugih nekretnina u vlasništvu Grada Benkovca za postavljanje privremenih objekata te reklamnih i oglasnih predmeta u svim idućim natječajima uvest će se obvezna jamčevina što će najvjerojatnije umanjiti takve ponude, obrazložio je pročelnik Katuša.
Poništen natječaj za prodaju zemljišta
Analizom sustava zaštite i spašavanja na području Grada Benkovca donesen je plan financiranja za 2012. i 2013. godin koji iznosi 3,4 milijuna kuna godišnje. Najveći iznos predviđen je vatrogascima – JVP-u Benkovac 3,1 milijuna kuna, a DVD-ima Benkovac, Smilčić i Medviđa 80.000 kuna. Udrugama građana namijenjeno je 100.000 kuna, a za opremanje civilne zaštite i edukacije 70.000 kuna.
Usvojen je i prijedlog Odluke o poništenju natječaja za prodaju građevinskog zemljišta u poslovno-industrijskoj zoni Veljani.
Sve odluke su donesene jednoglasno pa i Odluka o izboru i imenovanju članova Savjeta mladih Grada Benkovca. Na rok od dvije godine su imenovani: Tina Erceg iz SŠ Kneza Branimira, Antonijo Zelić iz Boćarskog klub Velebit, Ivan Kulaš iz KUD-a Branimir, Dino Nimac iz ŠRD-a Sipa, Ivica Ušljebrka iz Odbojkaškog kluba Benkovac, Jadranka Rogić iz Mladeži HDZ-a GO Benkovac i Nikola Morić iz HNK Velebit.
Koncesija za dimnjačarske poslove povjerena je Dimnjačarskom obrtu u vlasništvu Danka Jurline iz Poljica. Za ovu su se koncesiju još natjecali obrti u vlasništvu Zdravka Župana iz Murvice, Ante Gospića iz Prkosa i Hrvoja Horvata iz Vinkovaca.
Na zadnjoj točki dnevnog reda vijećnici su odlučivali o benkovačkom mrtvozorniku te je za novog mrtvozornika imenovan dr. med. Igor Božulić.


Marin Lepur, novi-stari direktor Radio Benkovca




Na sjednici je za novog-starog direktora Radio Benkovca potvrđen Marin Lepur koji obnaša i dužnost glavnog urednika. Na natječaj je pristiglo šest molbi od kojih su pravovaljane bile tri prijave i to Marine Mihajlović Pajkin i Ante Radosa, oboje iz Zadra, te Marina Lepura iz Benkovca. Formalne uvjete natječaja nisu ispunili Vedrana Knežević Čirjak iz Popovića, Anđela Sarađen iz Vodica i Josipa Rubelj iz Bulića, novinarka Radio Benkovca.


“Šopot” na čekanju zbog struje


Aktualni sat ni ovoga puta nije prošao bez vijećničkog pitanja nezavisnog vijećnika Milenka Marinovića. Zatražio je odgovor na pitanje o daljnjoj izgradnji vjetroelektrana u benkovačkom zaleđu gdje su već izgrađene vjetroelektrane Bruška (ZD2 i ZD3), koje su, kaže, devastirale prirodu.
– Hoće li Grad Benkovac mijenjati svoj PPU kako bi se izgradila najavljena vjetroelektrana ZD4, pitao je Marinović.
– Mi ne odlučujemo o izgradnji vjetroelektrana. Za to je potreban PPU Zadarske županije. A kad se govori o obnovljivim izvorima energije do 2020. godine u Hrvatskoj bi udio obnovljivih izvora energije trebao biti u ukupnoj potrošnji od 20 posto. Mi smo još daleko od toga iako se zna da su obnovljivi izvori energije poput energije vjetra, energije iz biomase i sunčeve energije, energetska budućnost, naglasio je Kutija.
Velika poduzetnička zona ‘Šopot’, koju gradi Grad Benkovac, ne može se pokrenuti jer u potpunosti nije riješena opskrba električnom energijom. Parcele je otkupilo već 18 investitora, četiri ih je ishodilo potvrde glavnog projekta, a isto toliko ih ima i lokacijske dozvole.
– Unatoč nepotpuno riješenih problema s opskrbom struje u poduzetničkoj zoni ‘Šopot’ ribarska zadruga Omega 3 iz Kali je pred otvaranjem objekta za prebiranje, sortiranje, obradu, smrzavanje i skladištenje sitne plave ribe IQF tehnologijom. Otvaranjem pogona u ribarskoj zadruzi do ljeta će se otvoriti i 30-ak novih radnih mjesta, odgovorio je Kutija na vijećničko pitanje Katarine Rogić o početku rada i otvaranju novih radnih mjesta.