Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Preobrazba koju svi trebaju vidjeti

Autor: Marija Knežević

14.03.2013. 23:00
Preobrazba koju svi trebaju vidjeti

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Govor tijela i kretnje pred nama, bez sumnje izvučeni do maksimuma, rekli su nam da je Gregor Samsa kukac. I da to može biti veliki problem


Ja sam Gregor Samsa – kazao je potiho i preplašeno splitski glumac Nikša Arčanin na početku predstave “Preobrazba” splitskog HNK. Sve do pred sam kraj predstave nije više izgovorio niti jednu riječ, ali nikako ne možemo reći da do tada ništa nije “rekao”.
Kao Gregor Samsa, lik iz Kafkine pripovijetke, publiku je u srijedu u zadarskom HNK odveo kroz pravu preobrazbu čovjeka u kukca, bezosjećajnosti u emocije, tišine u vrisak.
Taj mladi glumac, koji je bez stalnog angažmana, utjelovio je Gregora, trgovačkog putnika koji se jedno jutro probudio kao kukac. “Kad se Gregor Samsa jednog jutra probudio iz nemirnih snova, otkrio je da se u krevetu pretvorio u golemog kukca” – napisao je Kafka. Arčanin je osvanuo u tajicama. Bio je kukac. Ne vjerujem da postoji itko tko je u zadarskom HNK tu večer posumnjao u to da je Gregor Samsa uistinu postao kukac.
Govor tijela i kretnje pred nama, bez sumnje izvučeni do maksimuma, rekli su nam da je Gregor Samsa kukac. I da to može biti veliki problem.
Pojedinac u društvu – Kafkin klasični “problem”, u ovoj je pripovjetci možda najočitije ogoljen, iako začahuren. Hladnoća u međuljudskim odnosima, birokracija, samoživost pojedinaca, odbijanje suočavanja sa stvarnošću… Svim tim situacijama svjedočili smo u nešto više od sat vremena dugačkoj predstavi.
Konačno oslobađanje, skidanje kože, čahure, nazovite to kako hoćete, govorenje nekoliko jednostavnih, ali potpuno važnih i teških rečenica donijelo je olakšanje na kraju ove, iako prividno lagane i na trenutke varljivo duhovite, a zapravo uistinu mučne priče.
Odlična kostimografija, oštri zvukovi i jednostavna scenografska rješenja odlikuju predstavu čiju režiju potpisuje mladi redatelj Ivan Plazibat.
Uz uistinu odličnog Arčanina na sceni su se pojavili i Nikola Ivošević kao tata Samsa, Tajana Jovanović kao mama Samsa, Nenad Srdelić kao šef i Vicko Bilandžić kao tajnik.
Izdvojit ću još i Andreu Mladinić koja je odigrala Gretu, uz Gregora najvažniju i najkompleksniju ulogu u predstavi. Sestra Greta, sedamnaestogodišnje dijete koje prolazi psihološku preobrazbu, kroz ovu je mladu glumicu izašla pred zadarsku publiku i izazvala suosjećanje i razumijevanje, te mnoge natjerala na razmišljanje. Mladoj glumici koja dijelom potječe s otoka Molata sve pohvale!