Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Kineze više zanimala povijest grada nego gospodarsko povezivanje

14.03.2017. 23:00
Kineze više zanimala povijest grada nego gospodarsko povezivanje


Izaslanstvo kineskog grada Hangzhoua na čelu s prvim čovjekom regije Guo Donfengom u ponedjeljak je posjetilo Grad Zadar. Kao što je najavljeno, jedna od tema razgovora iza zatvorenih vrata bila je uspostava zračne linije između Zadra i Hangzhoua. Kako je rekao zamjenik zadarskog gradonačelnika Ivica Vlakić, Zadar je Kinezima bio tek usputna stanica u obilasku ostalih hrvatskih turističkih destinacija.
– Prvi konkretni učinak ovog sastanka može se uokviriti u tome ako naš lobist Marijo Rendulić dogovori sastanak u Alibabi. Rendulić, kao direktor Chinese Southeast European Business Associationa (CSEBA-e), za dva tjedna putuje u Kinu, a izaslanstvo Hangzhoua mu je obećalo da će ga spojiti s predstavnicima Alibabe, jedne od najvećih svjetskih internetskih trgovina koje upravo u ovoj regiji ima sjedište, rekao je kratko nakon sastanka Ivica Vlakić.
Guo Donfeng izrazio je čuđenje kako to kineska prefektura koja broji oko 8,7 milijuna stanovnika ima 3 milijuna noćenja, a višestruko manji grad Zadar ima više od milijun noćenja. Prema Vlakićevim riječima Kinezi su u razgovorima manje bili zainteresirani za biznis, a više za gradsku povijest i tradiciju, pa se razgovaralo i o mogućnostima za kineske turiste.
– Iz Hangzhoua leti 40 linija prema Europi. Mi smo im na sastanku obećali manje takse. Samo je pitanje vremena kad će jedna od njih prema Hrvatskoj. Mi smo im tu, skupa sa Zračnom lukom Zadar ponudili pristojbe za slijetanje u odnosu na broj zrakoplova, saznajemo od zadarskog dogradonačelnika. Kinezi su se zanimali i za kulturnu suradnju, ali je ocijenjeno da bi bilo preskupo poslati zrakoplov zadarskih kulturnjaka na tako dalek put.