Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Malović: “Novi” mediji posebno su pogodni za plasiranje lažnih ili iskrivljenih vijesti

14.03.2017. 23:00
Malović: “Novi” mediji posebno su pogodni za plasiranje lažnih ili iskrivljenih vijesti


Novinarstvo jest profesija i to časna profesija, ali i kao i u svakom poslu, ovisi o čovjeku. No, nažalost, danas mi se čini da je etika novinara dovedena na razinu političara u Hrvatskoj – rekla je sveučilišna profesorica Gordana Vilović gostujući na tribini pod nazivom “Lažne vijesti i alternativne činjenice u medijima”, koja je održana u ponedjeljak navečer u Multimedijalnoj dvorani Kneževe palače u organizaciji Matice Zadrana.
Osim prof. dr.sc. Gordane Vilović, predavči su bili i prof.dr. Stjepan Malović, poznati zadarski novinar doc.dr.sc. Nenad Vertovšek koji sada na zadarskom Sveučilištu predaje budućim novinarima i dr. sc. Pavao Ivić.
Govoreći o zadarskom novinarstvu, Vertovšek je podsjetio kako se ne tako davno, o Zadru razgovaralo i polemiziralo na temu – je li Zadar medijsko čudo ili čudovište jer je u gradu postajao veliki broj medija i 300-tinjak novinara.
– Ta je brojka sada zanemariva i imamo još žalosniju činjenicu, a to je da imamo i sve manje stalno zaposlenih novinara. Zadarsko novinarstvo je nekad pomicalo granice, novinari su rušili zidove. Traženje istine u novinarstvu danas je sve više promašeno, lažne vijesti postale su zamjena za pravo novinarstvo, a ta se laž može prosuti na stotinu načina – mišljenja je Nenad Vertovšek.
Sudionici rasprave najviše su se osvrtali i komentirali plasiranje lažnih vijesti tijekom predsjedničke kampanje u SAD-u, no ni na tu temu nisu izostali primjeri s “domaćega” terena, pa je tako Vilović posebno istaknula potrebu etičnosti u medijima. Njezin kolega, prof.dr.sc. Stjepan Malović naglasio je kako su društvene mreže i “novi” mediji posebno pogodni za plasiranje lažnih ili iskrivljenih vijesti, pa je podsjetio na činjenicu da su međunarodna vijeća za medije potaknula razgovore s Facebookom, tijekom kojih ih pokušavaju uvjeriti da su i oni medijska redakcija te da moraju poštovati pravila koja poštuju i ostali koji proizvode vijesti.
Jedan od zaključaka je bio i kako danas u Hrvatskoj mlade generacije nisu medijski pismene i kritične jer jednostavno ne čitaju novine. Jedini izvor “informiranja” im je ono što im je već servirano i kreirano i to na – satiričnim portalima.