Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Mozaicima od keramičkih pločica dočarao vedute Arbanasa

14.03.2017. 23:00
Mozaicima od keramičkih pločica dočarao vedute Arbanasa


Jadran Zelenčić, samouki slikar iz Vodica koji dugi niz godina živi i stvara u Zadru, u Gradskoj knjižnici Zadar ogranak Arbanasi u utorak navečer je postavio izložbu “Arbanasi i Zadar u keramičkim pločicama”. Riječ je o impresivnoj izložbi devet keramičkih slika s motivima Arbanasa i Zadra.
– Slike su u tehnici keramičke pločice. Komadiće raznobojnih pločica povezujem i učvršćujem s poliesterskom smolom za brodove, kazao je Jadran Zelenčić.
Izložbe njegovih radova u keramici Zadrani su i dosad imali prigodu vidjeti, a zadnja je bila upriličena u siječnju u galeriji ZadArt. Međutim, ova keramička mapa je gotovo isključivo doživljaj poznatih arbanaških veduta.
– Volim istraživanje, upotrebu novih boja i tehnika, pa u izradi svojih umjetničkih djela koristim sve što mi se učini zanimljivim, od boja za zidove do boja za bojanje željeza, sve do slaganja keramičkih pločica kako bih dobio zanimljivi kolaž, ističe Zelenčić.
Izvanrednim smislom za koloristiku, ovaj slikar je svojim pločicama originalnim likovnim izričajem dočarao Arbanase kao da su s razglednice.
– Iako je samouki umjetnik, jedan je od najosebujnijih domaćih stvaralaca, čije slike odišu akademskom zrelošću, rekao je jedan od najpoznatijih zadarskih grafičara Nilo Karuc, čiji su roditelji Arbanasi.
Materijal je uvijek onaj koji se usput nađe. Bojan i gradiran prema svim zakonitostima mozaika.
– Djela ovog samoukog umjetnika povezuje bogatstvo tradicije mozaika, umjetnosti i modernog vremena, gdje raspolaže novim materijalima i tehnikama, a time i mogućnostima primjene, govori Karuc.
Zelenčić kombinira elemente, uglavnom krhotine klasičnih, koloritnih zidnih i podnih keramičkih pločica te stvara kolaže koji izazivaju emocije i ostavljaju prostora da svatko stvori svoju priču.