Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Osamnaest radionica s temama koje zanimaju zadarske studente

14.03.2017. 23:00
Osamnaest radionica s temama koje zanimaju zadarske studente


U četvrtak, 16. ožujka, kreće drugi po redu Proljetni ciklus radionica u organizaciji Studentskog savjetovališta. Ukupno osamnaest radionica održat će se u razdoblju od gotovo mjesec dana, zaključno s 10. svibnja. Sve radionice počinju u 16 sati.
– Radionice s temnama za koje pretpostavljamo da će privući veći broj sudionika održat će se u Studentskom klubu Božo Lerotić, a one intimnijeg sadržaja održat će se u prostorijama Studentskog savjetovališta, kazala je prof.dr.sc. Mira Klarin, voditeljica Studentskog savjetovališta i redovita profesorica na Sveučilištu u Zadru.
– Lani smo imali prvi ciklus predavanja i bio je solidan u smislu posjećenosti, a za ovaj se nadamo da će biti vrlo dobar, kaže Klarin i ističe kako su ciljevi predavanja informiranje i edukacija studentata s konačnim ciljem njihovog psihičkog zdravlja.
“Kako izbjeći učenje u zadnji tren”
– Ove godine kontaktirali smo i predstavnike Studentskog zbora s kojim surađujemo. Oni su nam nakon desetak dana predložili tri teme za predavanje i mi smo sve tri prihvatili i uklopili u raspored, kaže Klarin.
Zanimljivo je istaknuti i to kako će svi studenti dobiti potvrdu o sudjelovanju na radionici koju će moći priložiti kao dodatak diplomi.
Prvo predavanje održat će sutra studentice Ana Lucić i Tina Bogdanić u Studentskom klubu i predavat će na temu pripreme za intervju za posao. Ovom radionicom studente će se nastojati upoznati s procesom intervjua za posao. Posebna pažnja će se posvetiti “teškim pitanjima” tijekom intervjua i odgovorima koje bi studenti na takva pitanja trebali davati.
Sljedeće predavanje je u savjetovalištu 23. ožujka, a održat će ga doc.dr.sc. Marina Nekić, na temu “Tko sam ja kad diplomiram?”. Bit će to iskustvena radionica namijenjena studentima završne godine studija i svima koji se pripremaju za završetak studija te ne znaju kakve ih odgovornosti čekaju nakon diplome, kako se vide u svijetu rada, što će se promijeniti u njihovom životu…
Pet dana kasnije u Studentskom klubu na temu “Kako izbjeći učenje u zadnji tren” govorit će dr.sc. Slavica Šimić Šašić. Na ovoj radionici studenti će saznati kako organizirati svoje učenje u skladu s rokovima. Neki od ciljeva radionice su osvijestiti uvjete potrebne za učenje, prepoznati i primijeniti učinkovite strategije učenja te potaknuti kontrolu i nadgledanje vlastitog učenja.
O anoreksiji, bulimiji, ljutnji
U srijedu, 29. ožujka u Studentskom klubu o anoreksiji i bulimiji kao poremećajima hranjenja govorit će izv.prof.dr.sc. Slavka Galić. Na ovoj radionici studenti će saznati osnovne informacije o poremećajima hranjenja. Što je anoreksija, a što bulimija? Kako su emocije povezane s prehranom, kako dolazi do poremećaja hranjenja? Na koji se način mogu prevladati? Kako pomoći osobi s poremećajem hranjenja? Imat će priliku čuti kliničko iskustvo voditeljice te postaviti vlastita pitanja.
Doc.art. Saša Živković u klubu će 4. travnja govoriti o crtežu kao svijetu izvana. Kreativna radionica je za ljubitelje crtanja, a voditelj će se na toj radionici baviti problemom zašto “ne znamo” nacrtati nešto, što često po prirodi izaziva frustraciju. Uz predavanje ide i jedna vježba crtanja, a pribor i materijali za radionicu su osigurani.
Dan nakon, 5. travnja, slijedi predavanje prof. Ane Uranije i prof.dr.sc. Mire Klarin na temu “Ljutnja i kada ona postaje problem”. Ljutnja nam može biti saveznik, ali i neprijatelj. Ljutnja se općenito osjeća kao nešto bolno i neugodno, ali to je sastavni dio ljudske prirode i važna je za naše fizičko i emocionalno preživljavanje. Biti ljut ne znači da trebamo kontrolirati, kažnjavati i zlostavljati druge. Ovisno kako je koristimo ljutnja može graditi samopouzdanje, samopoštovanje i popraviti odnose, ili može stvoriti krivnju, sram, grižnju savjesti i razoriti naše odnose i intimu. Što ljutnja jest, a što nije? Kako ljutnju možemo učiniti pomažućom snagom u svom životu? – saznati se može na radionici.
Marcelić o plagijatima
Treći svibnja doc.dr.sc. Ivana Tucaković Junaković govorit će na temu “Stalno sam tužan/na: kako si pomoći?”. Tuga se obično javlja kao prirodna reakcija na gubitak nečeg nama važnog, bilo da se radi o osobi, materijalnom gubitku, gubitku povjerenja u drugu osobu, u život, u sebe,… ili općenito razočaranju. Kroz ovu radionicu studenti će moći naučiti neke načine koji mogu pomoći da se osjećaju bolje i da na svijet oko sebe gledaju na pozitivniji način.
Doc.dr.sc. Sven Marcelić govorit će na temu Što je plagijat i kako ga izbjeći, 4. svibnja u klubu. Plagiranje je poseban oblik kršenja akademske čestitosti, a u Hrvatskoj ono je postalo ne samo akademski, nego i društveni i politički problem. Kroz radionicu će biti obrađeni razni oblici plagijata, uključujući autoplagijat i poklonjeno autorstvo. Polaznice će također naučiti kako razlikovati ispravno od neispravnog parafraziranja te druge načine na koje se može izbjeći nehotično plagiranje prilikom pisanja seminara i završnih i diplomskih radova.
Predavanje doc.dr.sc. Marine Nekić pod nazivom “Pa-panika” slijedi 9. svibnja. Anksioznost je normalna i zdrava reakcija. Riječ je o neugodnom doživljaju straha i tjeskobe praćenih različitim promjenama u tijelu. Anksioznost ima svoju adaptivnu funkciju jer nas neugodnost čini opreznijima te nas tjera na promišljanje i planiranje.
Doc.dr.sc. Rozana Petani 10. svibnja u klubu govori na temu obiteljskih i partnerskih odnosa. Sretno partnerstvo kreira i zahtjeva znanje i vještinu, a ne sreću ili sudbinsku predodređenost. Nemoguće je riješiti partnerske probleme njihovim ignoriranjem, potiskivanjem ili očekivanjem da će se riješiti sami, „s vremenom”.
Jedanaesti svibnja mag.psych. Ena Uzelac će održati radionicu i to na temu “Sutra ću” – umjetnost odlaganja obveza. Radionica je namijenjena svim studentima; pogotovo onima koji muku muče s izvršavanjem svojih obveza na vrijeme i osjećaju kao da su stalno pod stresom.
O strahu od javnog izlaganja i kako ga svladati u savjetovalištu će 17. svibnja govoriti doc.dr.sc. Ivana Tucaković Junaković. Strah od javnog izlaganja ili nastupa jedan je od najjačih strahova današnjeg čovjeka.
Crtež i ples
Radionicu o crtežu kao unutarnjem svijetu i psihi u klubu će 16. svibnja održati doc.art. Saša Živković. Radionica započinje predavanjem o ekspresivnoj mogućnosti ispoljenja individualnog. Po predavanju slijedi vježba crtanja.
Osamnaesti svibnja radionicu o prevladavanju prepreka u klubu će održati dipl.psih. Ivana Sučić Šantek. Radionica je namijenjena svim studentima, a posebno studentima s invaliditetom te njihovim kolegama koji im žele pružiti podršku.
“Što su EU fondovi i što ja mogu s njima” tema je radionice koju će 23. svibnja u klubu voditi doc.dr.sc. Božena Krce Miočić. Radionica je zamišljena kao uvod u projektno razmišljanje. Studenti će dobiti osnovne informacije o EU fondovima, osmišljavanju projekta i motivaciju za daljnje učenje o korištenju EU fondova.
Marina Nekić će 24. svibnja u savjetovalištu voditi i radionicu “Kako biti sam svoj majstor terapeut?”. Ovo je self-help radionica ili kako sam sebi pomoći. Može biti namijenjena i onima koji žele malo iskusiti čari psihoterapije.
Radionica relaksacije uz ples i pokret održat će se 25. svibnja u klubu uz vodstvo bacc.occup.therap. Sandre Svirčić i dipl.psih. Ivane Sučić Šantek. “Ponesite dobru volju, odjeću u kojoj se udobno osjećate i obuću ravnih potplata u kojoj se možete slobodno i sigurno kretati. Broj sudionika ograničen je na 20”, poručuju organizatori.
Zadnje predavanje ciklusa održat će 30. svibnja doc.dr.sc. Anela Nikčević Milković I Ksenija Lazinica o prevenciji nasilja u mladenačkim vezama. Radionica je dio preventivnog programa kojim se nastoji pridonijeti suzbijanju nasilnog ponašanja u mladenačkim vezama.