Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

S kim bi Sabina Glasovac vodila grad?

14.03.2017. 23:00
S kim bi Sabina Glasovac vodila grad?


Ona nije rođena u Zadru. Tako glasi rečenica u koju je sazdana jedna od najvećih gluposti kojom oponenti Sabine Glasovac žele osujetiti njezinu gradonačelničku kandidaturu. A baš to, na ovaj ili onaj način, već prema prigodi, lansira ne samo HDZ nego i HDZ-ovi najoštriji kritičari, ne libeći se u obračunu s vodećom zadarskom SDP-ovkom posegnuti za tom najobičnijom anagrafskom činjenicom.
HDZ-ov harakiri
Kad je u pitanju HDZ, reklo bi se da ta stranka koja se busa u prsa nacionalnim domoljubljem, tim “argumentom” zapravo vrši politički harakiri jer se Našice, rodno mjesto Sabine Glasovac, ne nalazi ni u Srbiji ni, ne daj Bože, u ISIL-u, već u Lijepoj našoj. Da je kojim slučajem Franjo Tuđman za života preselio u Zadar, pa se još k tome kandidirao za gradonačelnika, po logici ove uvriježene floskule, satrali bi ga vlastiti HDZ-ovci. Čovjek, eto, baš kao i Sabina Glasovac, nije rođen u Zadru.
Ako je to ‘forte’ na kojemu lokalni HDZ misli graditi startnu prednost svoga Branka Dukića spram Sabine Glasovac, onda jednostavno treba zaključiti da je ova stranka nacionalno domoljublje zamijenila (barem privremeno do svibnja) jeftinim lokalpatriotizmom.
A mjesto rođenja je, koliko se god upinjao HDZ, zadnje što će birači zamjeriti Sabini Glasovac. Uostalom, zar itko od nas bira mjesto rođenja!? I po čemu ta amorfna činjenica može jamčiti da će netko biti loš ili dobar gradonačelnik!? Zar neki radnik, profesor, liječnik, koji cijeli svoj radni vijek pošteno radi u Zadru doprinoseći tako njegovu razvitku, smije u datom trenutku postati taocem mjesta svoga rođenja, i to samo zato što su neki samozvani ‘higijeničari’ počeli dijeliti građane po tome jesu li ili se nisu tu rodili.
Problem Sabine Glasovac je negdje sasvim drugdje. Čak i da zamislimo da ona postane gradonačelnica, žena jednostavno iz svoga stranačkoga tabora ne bi mogla okupiti petnaestak vrsnih znalaca koji su spremni preuzeti sve ključne sektore u upravljanju gradom. To je jedan, čisto funkcionalni problem.
Drugi je problem u tome što je zadarski SDP, nažalost, postao bezbojnom političkom grupacijom koja je dominantnu energiju i vrijeme izgubila na tzv. puzajućoj negacijskoj taktici. Do jučer, Glasovac je temeljila svoj politički legitimitet na šutanju optuženog Kalmete, a njezinu bliskom suradniku Novoseloviću vodeća je strast Reno Sinovčić. Tom mantrom ovaj se SDP-ovac bavi intenzivnije od samoga Uskoka. SDP-ova pak mladež na društvenim mrežama pljucka po svemu i svima tako da više ne prepoznaju ni najdobronamjernije kritičare SDP-a proglašavajući ih “HDZ-ovskim igračima”. Ta iritantno ponavljajuća retorika frustriranih gubitnika kojom se gađa uvijek istog protvnika, bez ikakvih kreativnih inovacija i pozitivnih prijedloga, ne može više zadovoljiti ni sve tradicionalne birače ove stranke, a kamoli širu populaciju koja bi u njima trebala vidjeti ozbiljnu alternativu sadašnjem političkom vodstvu grada.
Apatija SDP-ovih glasača
I, na koncu, treći, ali ništa lakši uteg Sabine Glasovac je – stanje duha u njezinoj stranci na nacionalnoj razini. Nikad lošiji rejting, koji dodatno podgrijavaju nezadovoljene taštine bivših stranačkih perjanica, podijeljeno članstvo i izostanak opće podrške aktualnom šefu Bernardiću, izvor je razočarenja i apatije jednog dijela tradicionalno lijevog biračkog tijela. Čak i prononsirani simpatizer SDP-a ne može pred glasačkim listićem izbjeći dvojbu: ako glasujem za Sabinu, glasujem li ja uopće za SDP? Što je uopće SDP danas? Je li to onaj Bernardićev čiji posjet Zadru ne zabilježi na portalu ni njegova vlastita stranka, ili je to SDP Ranka Ostojića zbog kojega Zadranka Sabina potegne čak iz Slavonije kako bi se pridružila njegovu privatnom tulumu u Splitu?
Da, pojednostavim: što ako mene ne zanimaju ni Sabina ni Ranko, ni Bernardić, nego SDP kao stranka i kao vrijednost!? Formalna logika mi nudi jednu jedinu konkluziju: ostani doma.
Eto, rekoh i spasih svoju dušu. Bez iluzija da će se netko u ovoj stranci barem malo zamisliti nad vlastitom percepcijom i da vrijedna SDP-ova mladež neće negdje na Facebooku sve ovo proglasiti jednom najobičnijom “HDZ-ovskom podvalom”.
A to pak izlazi iz okvira političke analize i spada u neku drugu disciplinu.