Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Obrovac će biti metafora uspješnih ulaganja

Autor: Siniša Klarica

14.04.2008. 22:00
Obrovac će biti metafora uspješnih ulaganja


Obrovac i okolica postali su metafora promašenih ulaganja u prošlosti, no to više nije tako. Regionalni razvoj preduvjet je općeg razvoja pa tako i oživljavanja povratničkih područja, a u obrovačkom kraju potiče se oporavak poljoprivrede, stočarstva i gradnja infrastrukture, rekao je Uzelac
Potpredsjednik Vlade RH Slobodan Uzelac sastao se jučer u Obrovcu s predstavnicima Grada i Zadarske županije, Hrvatskih cesta te srpske nacionalne manjine. Tema radnog sastanka bili su projekti revitalizacije obrovačkog kraja.– Obrovac i okolica postali su metafora promašenih ulaganja u prošlosti, no to više nije tako. Regionalni razvoj preduvjet je općeg razvoja pa tako i oživljavanja povratničkih područja, a u obrovačkom kraju potiče se oporavak poljoprivrede, stočarstva i gradnja infrastrukture, rekao je Uzelac.Njegov domaćin, gradonačelnik Obrovca Ante Župan, dodao je da je riječ prije svega o mostu u Žegaru koji bi trebao omogućiti pristup suvremenoj punionici vode u Krupi. Punionica nije počela s radom jer preko mosta ne mogu prometovati kamioni. Štoviše, na raspisani natječaj za obnovu i rekonstrukciju mosta nitko se nije javio, jer je most, izgrađen za vrijeme Turaka, proglašen spomeničkom baštinom i zahtijeva obnovu pod strogim konzervatorskim uvjetima. Kad se most i obnovi, kazivao je Župan, imat će propusnu moć od samo 10 tona. Cijena njegove obnove bila bi oko 2 milijuna kuna.Uz most u Žegaru, koji bi se do kraja godine trebao obnoviti, prema riječima državnog tajnika za razvitak Zdravka Livakovića, u pročistač Zrmanje će se uložiti oko 10 milijuna kuna. Ishođenje dozvola očekuje se do kraja ove godine s time da će u financiranju tog projekta Grad Obrovac sudjelovati s 10-20 posto vlastitih sredstava. Na to bi se nadovezala i cesta Golubić-Krupa u dužini 4 kilometra. Livaković je potvrdio da će se cestovno “napasti” pravci Obrovac-Knin i Knin-Šibenik, koji su svrstani u prioritete. Uz dodatnu obnovu i reelektrifikaciju nekih sela, ukupno se planira u obrovački kraj uložiti oko 20 milijuna kuna.Na drugu stranu, Projekt stočarstva realizirao bi se kroz Zadrugu Žegar, a cijeli program bi pratila Privredna banka. Uzelac je dodao da će se ubuduće bivše osnovne škole na tom području prenamijeniti u odjele u kojima će se obrazovati odrasli po programu cjeloživotna učenja.
 
____________________________
Uskoro povrat umjetnina iz Srbije Potpredsjednik Vlade RH obišao je nakon Obrovca most u Žegaru, punionicu vode, ali i manastir u Krupi, gdje je zajedno s domaćinom, ocem Gavrilom, obišao muzej i crkvu te se upoznao s konzervatorskim radovima na uređenju manastira. Uz nedavno obnovljeni krov manastira kao preduvjeta svih drugih konzervatorskih zahvata, želja je, kazao je otac Gavrilo, do kraja restaurirati poznate freske. Otac Gavrilo navijestio je i skorašnji povratak artefakata i relikvija iz Srbije, koji se nalaze pod skrbništvom Srpske pravoslavne crkve u tamošnjem patrijaršijskom muzeju.
_______________________________________Primjer za izgradnju međunacionalnih odnosa Na novinarsko pitanje kako to da su u Obrovcu za razliku od Benkovca međunacionalni odnosi na zavidnoj razini, Uzelac je naveo Obrovac kao grad primjer u gradnji dobrih međunacionalnih odnosa između Srba i Hrvata. “Stanje i česte sukobe u Benkovcu ne bih komentirao, ali zahvaljujući ljudima koji vode lokalnu politiku u Obrovcu toga nema. I zato bih Obrovac istaknuo kao primjer koji trebaju slijediti i druga mjesta u izgradnji dobrih međunacionalnih odnosa”, odgovorio je Uzelac na novinarsko pitanje o čestim sukobima Hrvata i Srba u benkovačkoj općini.