Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Dobrodošlica gostima iz Češke

Autor: Siniša Klarica

14.04.2010. 22:00
Dobrodošlica gostima iz Češke

Foto: Filip BRALA



Češko izaslanstvo predvodio je župan Južnomoravske regije Michal Hašek koji je rekao da su jednogodišnji pregovori uspješno završili realizacijom ove zračne linije, a u budućnosti će ona biti most između ovih dviju europskih regija


Zrakoplovom SAAB 340 Central Job Air Airlinesa u Zadar je jučer doputovalo izaslanstvo Južnomoravske regije koje će danas sudjelovati na Hrvatsko-češkom poslovnom forumu u Zadru. Zapravo, riječ je o simboličnom početku zrakoplovne linije Zadar-Brno, a tim povodom jučer je u Zračnoj luci Zadra održana tiskovna konferencija.
Zadarski župan Stipe Zrilić rekao je u uvodu konferencije da je otvarnje zračne linije između Zadra i Brna još jedan uspjeh suradnje Zadarske županije i Južnomoravske regije. Ova zračna linija, nastavio je zadarski župan, neće samo značiti lakšu dostupnost zadarske regije češkim turistima i gospodarskim subjektima, nego će prvenstveno koristiti turizmu zadarskog kraja. Zanimljivo je da je zračni prijevoznik Central Job Airlines iz Ostrave iz Sjeverno moravske regije što nadalje otvara suradnju u mnogim drugim oblicima s Češkom Republikom.
Češko izaslanstvo predvodio je župan Južnomoravske regije Michal Hašek. Hašek je rekao da su jednogodišnji pregovori uspješno završili realizacijom ove zračne linije, a u budućnosti će ona biti most između ovih dviju europskih regija. Linija će mnogo značiti češkim turistima, a i Zadrani će moći obići Brno, kulturno-povijesno i sveučilišno mjesto koje ima što pokazati svojim gostima. Od 30.000 studenata, njih čak 11.000 pohađa poljoprivredni, Mendelijev fakultet, čiji su predstavnici također stigli zajedno sa ostalim članovima češkog izaslanstva.
Nazočnim novinarima se obratio i jedan od najuspješnijih čeških poduzetnika i vlasnik Central Job Air Airlinesa Daneš Zatorsky koji je predstavio svoj holding Central Connect Group. Zatorsky je rekao da linija Zadar – Brno službeno počinje s prometovanjem 3. lipnja, a letjet će se sve do 26. rujna. Liniju će četvrtkom i nedjeljom održavati zrakoplovi tipa SAAB 340 kapaciteta 33 putnika, te ako bude potrebno zrakoplovi BA E 146 i Boeing 737. Cijena povratne karte iznosi 199 eura. Za ilustraciju, zadarski župan Stipe Zrilić je rako da iz Češke Republike Zadarsku županiju godišnje posjeti 80.000 turista koji ostvaruju 55.300 noćenja.