Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Uz pravi pristup dobit ćemo sve preostale utakmice

Autor: Andrija Prović

14.04.2010. 22:00
Uz pravi pristup dobit ćemo sve preostale utakmice

Foto: Filip BRALA



Svih deset bodova naš su imperativ, a ako dobijemo u sljedećem kolu u Ivancu, smatram da smo u tom slučaju već jednom nogom u Premijer ligi, kazao je Buovac


Do isteka derbija s Crikvenicom ostalo je svega 10-ak sekundi, Zadar je imao napad u kojem je samo trebao zadržati loptu i njihova bi pobjeda (zbog povoljnije gol razlike) vrijedila više od dva boda. No nisu uspjeli, a “kirci” su, kad su već izgubili utakmicu, barem sačuvali šest golova prednosti iz osmog kola. Ivan Buovac, lijevi vanjski rukometaša iz Mocira, bio je glavni akter nes(p)retne završnice koja bi ih u slučaju novog poravnanja s Kvarneranima mogla skupo koštati.
– Kada sam primio loptu, sve što sam čuo bilo je “šutni je”. Nisam bio svjestan da nam je bilo dovoljno zadržati šest razlike, ali niti imao vremena gledati na semafor. Nažalost, nije ušla – prisjetio se Ivan Buovac, dodavši:
– Nadam se da nam međusobni omjer s Crikvenicom u konačnici uopće neće biti važan. Trebamo nastaviti pobjeđivati, te na taj način zadržati poziciju koja vodi u Premijer ligu.
Spomenuti susret 21. kola, ali i onaj s Goricom, dobar su primjer zadarske dominacije na vlastitom parketu. Upravo protiv najboljih, Zadar igra najbolje, ali problemi nastaju na njihovim gostovanjima. Zanimalo nas je što utječe na oscilacije “plavih” kada su u pitanju protivnički tereni.
– Teško je naći konkretan razlog. U pitanju je mnogo faktora. Neiskustvo je jedan od razloga, nadalje, uvijek je ugodnije igrati pred domaćom publikom, neki su igrači samozatajni kad su u pitanju gostovanja, a ne smijemo zaboraviti niti dalek put. Često ulazimo u utakmice nakon višesatne vožnje autobusom, što nikako nije lagan zadatak.
Zadar je ove sezone već dugo vremena “toliko blizu, a toliko daleko” višem rangu. Stoga, najjednostavniji recept, i najsigurniji, bio bi da pobjede u svakoj od pet preostalih utakmica. Imaju li Buovac i suigrači snage za takav pothvat?
– Imamo. Svih deset bodova naš su imperativ, a ako dobijemo u sljedećem kolu u Ivancu, smatram da smo u tom slučaju već jednom nogom u Premijer ligi. Ponovimo li pristup kao protiv Crikvenice, dobit ćemo sve do kraja – optimistično će Buovac.
Ivančica je daleko od vodećih klubova, ali njihova trenutačna, osma, pozicija nije realan pokazatelj opasnosti koja očekuje Zadrane.
– Ivančica je u posljednjem kolu izgubila od Preloga pa će u dvoboju s nama sigurno dati sve od sebe ne bi li popravili dojam i bodovno stanje. Atmosfera u njihovoj dvorani bit će užarena, a to je još jedna od otežavajućih okolnosti. Mladi su i opasni, no Zadar je kvalitetniji na svim pozicijama te vjerujem u naše novo slavlje.


 JEDNIM OKOM U PULI




Dok Paleka i društvo u Ivancu budu tražili svoju drugu (proljetnu)  gostujuću pobjedu, u derbiju 22. kola sastat će se Arena i Gorica. Riječ  je o susretu koji itekako zanima Zadrane?
– Nadamo se pobjedi Gorice. Oni su ionako ispred nas, a mi u  pretposljednjem kolu dočekujemo Arenu. U protivnom, savladamo li mi  Ivančicu, a Arena Goricu, opet će se stvoriti krug od tri potpuno izjednačene  momčadi. Na taj bi se način odluka o dva prvoplasirana kluba dodatno  zakomplicirala.


 NATKO MERHAR NA UŽEM POPISU JUNIORA


Natko Merhar (18), Zadranin koja posljednjih pola godine igra za Bjelovar,  otputovao je s juniorskom reprezentacijom u Izrael na kvalifikacijski turnir za  Europsko prvenstvo. Mladi se Zadranin tako našao na užem popisu od 16  igrača na koje računa izbornik Vladimir Canjuga. Kvalifikacije su na  rasporedu od 15. do 17. travnja, a u skupini s Hrvatskom su Latvija, Izrael  i Mađarska. Plasman na EP, koje se krajem srpnja i početkom kolovoza, igra  u Slovačkoj izborit će dvije prvoplasirane reprezentacije iz skupine.