Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Presudu će dočekati u svojim domovima

14.04.2011. 22:00
Presudu će dočekati u svojim domovima


Večer prije presude generalima u Haagu u rodnom mjestu Ante Gotovine prolazila je u mirnom tonu. Ispijale su se kave na štekatima, ugostitelji su se pripremali za nadolazeću turističku sezonu, i ni po čemu se ne bi reklo da se odlučujući dan čekao s nadom i nestrpljenjem.
Razgovori među prijateljima ipak su tekli tiho, nije bilo galame i na licima prolaznika teško je bilo uhvatiti smješak. Zabrinutost se ipak nije dala sakriti.
– Bit će kako oni odluče, mi tu ništa ne možemo, dobacila nam je jedna mještanka.
Pakoštanci su prije točno tjedan dana bojkotirali prosvjed “Stop progonu hrvatskih branitelja” pa se na njemu okupilo tek nekoliko desetaka prosvjednika. To, kao i mirna atmosfera u predvečerje presude rezultat su Gotovinina reagiranja iz Haaga. Svojim sumještanima poručio je da ne želi nikakve prosvjede.
Načelnik Općine Pakoštane Milivoj Kurtov zadovoljan je stanjem u kojem njegova općina dočekuje presudu. Očekuje kako će mještani presudu dočekati u svojim domovima ili u kafićima uz male ekrane, a on u svom uredu.
– Mirno je i tiho kako to general i želi. Nadamo se oslobađajućoj presudi. Sa strepnjom čekamo sutrašnje jutro. Ne organiziramo nikakav doček. Ako bude, a vjerujem da hoće, oslobađajuća presuda, siguran sam da će krenuti spontano slavlje među ljudima. Ako presuda bude drukčija pozvat ću ljude da upale svijeće i tako izraze solidarnost s generalom. Ipak sam optimist i vjerujem da će general već sutra navečer biti u Hrvatskoj, a preksutra i u Pakoštanima, zaključio je jučer Kurtov.
U 18.30 u crkvi Sv. Roka mještani su molili krunicu za generala Gotovinu. Pet godina i tri mjeseca traje suđenje, a hoće li Gotovinu u rodnom mjestu uskoro vidjeti uživo, a ne samo u izvještajima iz Haškog tribunala, znat ćemo danas prije podne.
 


Novinarske ekipe iz Hrvatske, BiH i – Danske


Vozila s opremom za javljanje uživo u centru mjesta postavile su novinarske i snimateljste ekipe hrvatskih nacionalnih TV kuća. Osim njih u Pakoštanima smo zatekli i tročlanu ekipu iz Sarajeva, s Radio televizije Federacije Bosne i Hercegovine.
– Došli smo ovdje kako bismo popratili reakcije ljudi na presudu generalu Gotovini. Njegov slučaj i kod nas izaziva puno pozornosti. Mještani su prema nama jako srdačni, kaže novinar Vlado Marić. Osim ekipe iz BiH, hašku presudu prati i jedan danski novinar.