Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Teretio prijatelja kako bi spasio sebe?!

14.04.2011. 22:00
Teretio prijatelja kako bi  spasio sebe?!


– Dean i ja se znamo od djetinjstva. Mislim da je htio teretiti mene kako bi izbjegao kaznenu odgovornost jer je ovisnik dugi niz godina. Tako bi teretio i bilo koga drugoga – zaključio je svjedok Frane Brkić


Bio sam kod Deana kući kad je “uletila” policija i  zatekla na stolu nekakav paketić. Oni su napravili pretres,  priveli i mene i njega. Kad sam  došao u stan nisam znao da je u  tim paketićima heroin. To sam  saznao tek poslije kad je to  rekla policija. Dean i ja se znamo još od djetinjstva. Znao  sam kod njega navraćati i prije  tog dana – rekao je jučer na  Županijskom sudu u Zadru u  svojstvu svjedoka diplomirani  ekonomist, Frane Brkić (36) s  trenutačnom adresom u Njemačkoj.
Svjedok je dalje u svom iskazu priznao kako je bio konzument droge prije “podosta  godina”, ali da u vrijeme kad je  bio kod optuženog Deana Veličkovića nije imao nikakav doticaj s drogom.
Kuharu Deanu Veličkoviću  Deji (37) se, podsjećamo, sudi  zbog posjeda droge radi daljnje  prodaje na zadarskom narko  tržištu, a riječ je o oko šest  plastičnih vrećica u kojima su  bile raspoređene manje količine heroina te još jedna  vrećica s oko 20,16 grama metadona pomiješanog s laktozom. To su 21. rujna lani u  pretrazi njegova stana našli policajci Odjela za narkotike PU  zadarske.
Na pitanje tužitelja Denisa  Sokola kako objašnjava činjenicu da je optuženi Veličković  tijekom istražnog ispitivanja  njega teretio, svjedok Brkić je  odgovorio kako je jedino logično objašnjenje – izbjegavanje kaznene odgovornosti.
– Htio je teretiti mene kako  bi sačuvao sebe od kaznene  odgovornosti jer je ovisnik dugi  niz godina. Mislim da bi tako  teretio i bilo koga drugoga. Što  se tiče Deana nisam vidio ni da  bi on bio u bilo kakvom doticaju s drogom toga dana.  Znam da živi u teškim materijalnim uvjetima, osobito  nakon što su mu umrli i majka i  otac. Nije imao novaca. U kući  valjda zbog toga nije čak imao  ni struje – odgovarao je na pitanja, svjedok Brkić.
Svjedok tvrdio jedno, u  spisu drugo?
Suđenje je potom odgođeno  za sredinu ovoga mjeseca zbog  daljnjih dokaznih prijedloga,  ali i zbog činjenice da je dovedena u pitanje zakonitost istražnih radnji tijekom pretrage  Veličkovićevog stana. Brkić je  naime tvrdio kako nikakvih  svjedoka  tijekom pretrage nije  vidio, a u policijskom zapisniku  i sudskom spisu navode se imena dvoje svjedoka koji su bili  prisutni u trenutku pretresa što  je zakonska obveza.
Upravo zbog toga, Sudsko  vijeće, kojim predsjeda Boris  Radman, donijelo je odluku da  se na sljedeću raspravu pozovu  policajci PU zadarske koji su  obavili pretres, dvoje svjedoka  čija se imena navode u policijskom zapisniku i ponovno  svjedok Frane Brkić kako bi  došlo do njihovog suočavanja i  kako bi se nedvojbeno utvdilo  je li pretraga obavljena zakonito.
Inače, Dean Veličković nalazi se u pritvoru zadarskog  Istražnog centra od 21. rujna  prošle godine kada je uhićen, a  uhićen je samo nekoliko dana  nakon što je Vrhovni sud Republike Hrvatske potvrdio presudu Županijskog suda kojom  je on zbog droge bio osuđen na  kaznu zatvora u trajanju od  dvije godine.
I tada su policajci pretragom  njegova stana pronašli vrećicu s  oko dva grama heroina, vagu za  precizno mjerenje s tragovima  heroina i kokaina, manju količinu heptanona pomiješanog  s cedevitom, kao i manju količinu laktoze i fruktoze.
Branio se ovisnošću i  dijabetesom
On se branio kako je bio na  liječenju od ovisnosti te da je  uzimao heptanonsku terapiju  od 15 tableta dnevno, a za vagu  je tvrdio kako mu je trebala za  mjerenje laktoze s obzirom da  je dijabetičar. Veličkovića je tada na dvije godine zatvora osudilo Sudsko vijeće kojim je  predsjedala sutkinja Dijana  Grancarić i koje mu je pri izricanju presude cijenilo čitav niz  olakotnih okolnosti, pa je zbog  toga u njegovom slučaju primijenjen institut ublažavanja  kazne iako je prema Kaznenom zakonu za to kazneno djelo predviđena zatvorska kazna  od najmanje tri pa do 12 godina.
A, olakotna okolnost koja je  tada išla u prilog Deanu Veličkoviću bila je činjenica da on  prije toga nije bio osuđivan, da  je u trenutku počinjenja kaznenog djela zbog svoje ovisnosti bio smanjeno ubrojiv, da  je teški dijabetičar te su mu suci  cijenili i njegovo primjerno  držanje te stav pred sudom.
U ovom slučaju, Veličković  se još na prvoj raspravi izjasnio  kako se ne osjeća krivim.