Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Marija Šarić Ban u dječjem castvu mašte

Autor: Irena Jurjević

14.04.2013. 22:00
Marija Šarić Ban u dječjem castvu mašte

Foto: Zvonko KUCELIN



Otvarajući izložbu župan Stipe Zrilić je istaknuo kako podržava projekt otvaranja Centra za kostimografiju mode i odijevanje, kao i to da Zadar postane centar kreativne industrije


“Slike u vremenu bajke” naziv je izložbe zadarske kostimografkinje Marije Šarić Ban predstavljene i otvorene u prostorijama Kazališta Lutaka Zadar. U Kazalištu lutaka su izloženi radovi koji su nastali tijekom njezinog rada na dječjim predstavama, a kojeg je uistinu bilo mnogo, kako nam je rekla i sama autorica:
– Pregledom svih svojih radova vidjela sam da sam radila jako puno dječjih projekata, među kojima i izložak iz predstave Michelangelo Kazališta lutaka Zadar koja je dobila i Nagradu hrvatskog glumišta. Izložbom želim pokrenuti Centar za kostimografiju modu i odjevanje koji bi u sebi sadržavao fundus, kostimografske radionice, prostor za izložbe seminare i sve što je u vezi s tim, pojasnila je Šarić Ban, čiju izložbu jučer je otvorio župan Stipe Zrilić koji je istaknuo kao podržava projekt otvaranja Centra za kostimografiju mode i odijevanje, kako i to da Zadar postane centar kreativne industrije.
Među eksponatima se tako mogla vidjeti upečatljiva crna krinolina kraljice majke Beatrice koju je u predstavi Princeza i žabac 2012. godine nosila Višnja Babić. Odmah pored, svojim cvjetnim notama predvorje kazališta krasila je haljina kraljice majke Marion koju je u nosila Daria Knez Rukavina. Ulaz u KLZ krasila je bijela haljina Bure koju je Sanja Zalović nosila u Planinama 2009. godine.
Najstariji primjerci bili su oni iz predstave “Potjeh” Zadarskog plesnog ansambla iz 2005. godine, a u planu je rad i na novoj predstavi u suradnji sa ZPA koja će biti i tema njezinog doktorskog rada, najavila je Šarić Ban.
Marija Šarić Ban sa svojim radovima predstavljala je dvije godine za redom Hrvatsku na praškom kvadriennaleu, svjetskoj izložbi kostimografije i scenografije, a do sada je obnašala i funkciju predsjednice Sekcije za za kazalište i film ULUPUH-a. Danas obnaša funkciju potpredsjednice sekcije, a iza sebe ima mnoštvo održanih izložbi, što u Zadru, tako i u Zagrebu. Također, radi i kao suradnica na Tekstilno tehonološkom fakultetu u Zagrebu.