Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

odluka sudaca

Pravosuđe od 22. siječnja ponovno u blokadi

Autor: Hina

13.01.2024. 10:55
Pravosuđe od 22. siječnja ponovno u blokadi

Foto: Pixabay



Od ponedjeljka 22. siječnja suci idu u štrajk! Obavijest o odluci da će se, neovisno o tome što će Vlada u međuvremenu ponuditi, ponovo krenuti s mjerama upozorenja sucima je poslana u utorak 9. siječnja, piše u subotu Jutarnji list. U njoj se napominje da medijima nije dan točan datum početka štrajka iz taktičkih razloga, po savjetu PR službe.


Vlada je, s druge strane, već počela raditi na hitnim izmjenama zakona ne bi li se suce izbacilo iz izbornih povjerenstava izbornih jedinica i tako anuliralo njihovu prijetnju da neće sudjelovati u radu povjerenstava, zbog čega se ne bi mogli provesti izbori.


“Jasno je da nitko od nas ne može zatvoriti vrata prema ministru i premijeru, ali isto tako ne možemo prihvatiti njihov odnos prema sudbenoj vlasti. U srijedu 17. 01. 2024. na sjednici će se raspravljati o obimu mjera, načinu provođenja i svim tehničkim detaljima oko istih”, navodi se u mailu kojim je Udruga hrvatskih sudaca (UHS) obavijestila svoje članove o planiranim akcijama kojima se Vladu nastoji primorati da ispuni obećanje, dano još u svibnju prošle godine, da će do kraja 2023. godine riješiti sudačke plaće.




Suci imaju tri zahtjeva od kojih ne odustaju, a to su indeksacija plaća, uvođenje platnih razreda i rješavanje materijalnih prava. Suci su još krajem prošle godine jasno rekli da neće pristati na plan vladajućih da najprije riješe plaće državnih i javnih službenika, a da se njih ostavi za drugi kvartal 2024., te su zaprijetili novim štrajkom.


Svjestan da se problem sa sucima ne može riješiti na razini resornog Ministarstva pravosuđa i uprave, premijer Andrej Plenković osobno se uključio u razgovore sa sucima pa je početkom mjeseca primio predsjednika UHS-a, suca Vrhovnog suda Damira Kontreca i još nekoliko članova sudačke udruge.


Prema neslužbenim informacijama, taj je razgovor održan u vrlo hladnoj atmosferi i trajao je kratko. U Vladi kažu da prvo moraju razgovarati sa službenicima i pobrinuti se za njihova prava.


– Mi smo već ranije donijeli odluku da se s mjerama počinje 15. siječnja, a ako traju pregovori da ćemo to odgoditi. Pregovori traju i mi smo mjere odgodili do 22. siječnja – izjavio je Kontrec i dodao kako, ako pregovori budu uspješni, mjera, odnosno štrajka neće niti biti, piše novinarka Jutarnjeg lista Ivanka Toma.