Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Broj nezaposlenih smanjen 12 posto

14.04.2016. 22:00
Broj nezaposlenih smanjen 12 posto


– U travnju imamo najveći broj zapošljavanja, te očekujemo da ćemo krajem ovog mjeseca imati značajniji pad broja nezaposlenih osoba, kaže Dragić
U ožujku je u Zadarskoj županiji evidentirano 8356 nezaposlenih osoba, podaci su to s kojima raspolaže zadarski Zavod za zapošljavanje. U odnosu na veljaču broj nezaposlenih smanjen je za 6,7 posto. Ohrabrujuć je međutim podatak kako je u odnosu na ožujak prošle godine broj osoba bez posla smanjen za 12,17 posto. Tada je naime, na evidenciji Zavoda bilo 9514 nezaposlenih. Novoprijavljenih na Zavod tijekom prošlog mjeseca bilo je 663, što je za 22,4 psoto manje nego krajem veljače, a istovremeno za 19,5 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Izjave kako je Zadarska županija izašla iz krize i kako se konstantno povećavaju potrebe za radnicima, u odnosu na ostatak države, potvrđuju i sve bolji podaci Zavoda za zapošljavanje.
Ožujak je već tradicionalno mjesec u kojem kreću sezonska zapošljavanja, ali se u Zadarskoj županiji, kao i u Zavodu, mogu pohvaliti kako se ove godine sa sezonskim zapošljavnjima krenulo već početkom godine.
– Natječaji za zapošljavanje su objavljeni početkom godine, u siječnju, a prva zapošljavanja krenula su već u veljači, istaknula je Irena Dragić, predstojnica Zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Zadar.
Veseli i podatak kako sezona više ne traje tri mjeseca, pa sezonski radnici znatno dulje ostaju u radnom odnosu, do listopada, studenog, čak i prosinca. Drugim riječima, sezonski radnici ostaju u radnom odnosu šest mjeseci i dulje.
Turistička sezona očekivano će kao i svake godine donijeti manji broj nezaposlenih, iako u Zadarskoj županiji, u odnosu na ostatak Hrvatske, već dulje vrijeme bilježe konstantan pad osoba bez posla.
U prilog tome idu i podaci kako je u ožujku s evidencije Zavoda zaposleno 766 osoba. Prijavljeno je 1086 slobodnih radnih mjesta što je 29,2 posto više nego u istom mjesecu prošle godine. Povećana potražnja za radnicima veseli i ide u prilog daljnjem smanjenju nezaposlenih.
Prošlog mjeseca najviše se tražilo sezonskih radnika poput prodavača, konobara, kuhara, ali i ostalih, poput radnika na proizvodnoj liniji, čistačica, radnika za pomoć u kući i uzgajivača riba i školjki.
Prethodnog mjeseca s evidencije Zavoda brisane su 1263 nezaposlene osobe. Od ukupnog broja 766 osoba se zaposlilo na temelju radnog odnosa, 12 ih je ostvarilo pravo na umirovljenje, 28 na rodiljnu naknadu, 84 ih je na stručnom osposobljavanju, 150 ih je odjavljeno s evidencije, njih 143 ne traži aktivno posao, a 24 se nije odazvalo na individualno savjetovanje.
– Mjesečno izvješće za ožujak u Zadarskoj županiji ukazuje na daljnji pad broja nezaposlenih kao i značajan porast slobodnih radnih mjesta. Kako je travanj mjesec u kojem je najveći broj zapošljavanja, očekujemo da ćemo krajem ovog mjeseca imati značajniji pad broja nezaposlenih osoba u našem Područnom uredu, zaključila je Dragić.