Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Mjesto za druženje oboljelih, njihovih obitelji i stručnjaka

14.04.2016. 22:00
Mjesto za  druženje  oboljelih, njihovih  obitelji i  stručnjaka


Alzheimerova bolest s posljedičnom demencijom najčešća je od svih demencija te je proglašena jednom od bolesti s liste prioriteta Svjetske zdravstvene organizacije. U Hrvatskoj od nje boluje gotovo 100 tisuća naših građana
Psihijatrijska bolnica Ugljan “otvorila” je jučer svoj prvi Alzheimer Cafe na području Dalmacije, gdje će od sada  svi oni, koje je  dotaknula ta bolest, moći doći na neformalno druženje i to psihoedukativnog i suportivnog karaktera.
Ravnatelj Psihijatrijske bolnice Ugljan Mladen Mavar kazao je kako  oni već niz godina skrbe o osobama starije životne dobi, koji imaju različite psihijatrijske dijagnoze, od kojih  je jedna od češćih  upravo demencija.
– Ona se javlja u dobi od 60 do 70 godina i jedna od njih je i Alzheimerova demencija. Osnovne karakteristike ove bolesti su poremećaj  pamćenja, poremećaj mišljenja, funkcioniranja i ponašanja, koji je vezan za degenerativnu bolest mozga. Važno je da se, dok bolest nastaje,  pacijenti mogu skrbiti sami o sebi, no kako ona odmiče, što traje i do  20 godina, pacijenti su praktično 24 sata vezani uz članove svoje obitelji. Naravno, to iscrpljuje, kako fizički, tako i emotivno i emocionalno.  I ovaj Alzheimer caffe je druženje ne samo za oboljele od ove bolesti  već i za članove njihove obitelji, pojasnio je Mavar, dodajući kako će  oboljeli i njihove obitelji tamo dobiti jedan stručni i edukativni savjet  osoblja, kako se nositi sa svime onim s čime se susreću.
Inače, Alzheimer Cafe je već dobro poznata i priznata metoda pomoći osobama oboljelim od te bolesti, kao i njihovim obiteljima odnosno onima koji o njima skrbe. Oblik je to neformalnijega druženja,  psihoedukativnog i suportivnog karaktera, tih  bolesnika, njihovih skrbnika i članova njihovih obitelji, na kojemu će im se pridružiti i  stručnjaci za različita područja, poput medicine, psihologije, socijalne  skrbi i prava. Ovakav oblik potpore ima za cilj podizanje kvalitete života  bolesnika i njihovih obitelji.
Aktivnost zadarskog Alzheimer caffea, smještenog u ulici Josipa bana  Jelačića 6, bit će kontinuirana, postojat će termin tijekom kojeg će se  moći dolaziti, i to bez uputnice. Termini će se odrediti naknadno u dogovoru s članovima, a javnost će biti obavještena preko medija.
Alzheimerova bolest s posljedičnom demencijom najčešća je od svih  demencija te je proglašena jednom od bolesti s liste prioriteta Svjetske  zdravstvene organizacije. Procjenjuje se da samo u Hrvatskoj od ove  bolesti boluje gotovo 100 tisuća naših građana.