Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Potražni pas na terenu zamjenjuje 35 ljudi

14.04.2016. 22:00
Potražni pas na  terenu  zamjenjuje 35  ljudi


OTP banka godinama prati rad zadarskih GSS- ovaca te im nesebično pomaže. Među ostalim, u potpunosti je financirala nabavku potražnog psa te jednog vozila. Na vrijednim donacijama zadarski GSS-ovci odužili su se prigodnom zahvalnicom
OTP banka pomogla je Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja –  Stanici Zadar u nabavci kuje Tare, granične škotske ovčarke koja je prije  nekoliko dana uspješno položila ispit za potražnog psa, a pomogla im je  i u nabavi osobnog vozila potrebnog za svakodnevni rad. Vrijedne donacije bile su povod za prigodno druženje u petak u prostorijama zadarskog GSS-a, ali i uručenje zahvalnice predstavnicima OTP banke na suradnji, potpori, razumijevanju i nesebičnoj pomoći.
Tarine uspjehe smatrat će i svojima
– U ovim teškim vremenima svaka donacija je izuzetno vrijedna. OTP  banka ima svoj fond za pomoć udrugama poput naše i ovo nije prvi put  da nam pomažu. U potpunosti su financirali nabavku potražnog psa.  Želimo im prigodno na tome zahvaliti i uručiti zahvalnicu HGSS-a, rekao  je Maksimilijan Babić, pročelnih zadarske podružnice HGSS-a koja trenutačno broji 56 članova, a od kojih je njih 42 aktivno uključeno u konkretne akcije na terenu, obuke, seminare i slično.
– Nadamo se da ćemo i dalje moći biti tu kao vaš partner i pomoći vam  u vašem radu koji izuzetno cijenimo. Ponosni smo što smo uspjeli pronaći sredstva za Taru. Pratit ćemo njene uspjehe i dati sebi za pravo da  dio zasluga pripišemo i sebi, rekla je Ivana Lončar Mašina, direktorica  Direkcije marketinga i koorporativnih komunikacija OTP banke s kojom  su jučer bili i Danijela Omelić, voditeljica koorporativnih komunikacija  te Dujo Pešut, direktor poslovnog centra Zadar.
– Tara je prošla dvogodišnju obuku i sad ima i licencu, ona, odnosno  tim. Svaki njezin uspjeh ubuduće smatrajte i svojim, rekao je Babić predstavnicima OTP-banke.
Koliko zadarskim GSS-ovcima znači novi četveronožni član pojasnio  je njegov vlasnik i trener Livio Kotlar, inače vođa potražnog tima.
– Jedan potražni pas na terenu zamijenjuje 35 ljudi. Mi često pretražujemo nepregledne i nepristupačne terene, a nerijetko i noću. Kad  ne pronađemo osobu često nas pitaju s kojom sigurnošću možemo reći  da smo detaljno pretražili određenu lokaciju. Uz psa, ta sigurnost nam je  daleko veća, kaže Kotlar čija je ljubimica prošle godine sudjelovala u potražnoj akciji na Velebitu. Tamo je pronašla nestalu osobu, stranu avanturisticu, i spasila joj život.
Penjači odlaze na Velebit nespremni
– Dobili smo dojavu da se jedna strana državljanka udaljila od skupine  s kojom se penjala na području Anića kuka. U jednom trenutku, kad smo  došli do stijenja koje nismo mogli savladati ona se okrenula u pravcu juga i zarežala čime je Liviju dala znak da je nestala osoba otišla u tom  pravcu. Pozvali smo helikopter koji ju je potom i locirao nakon čega smo  ju izvukli i odveli na sigurno, ispričao je Babić dodajući kako u zadarskoj  ekipi imaju ukupno četiri potražna psa – dva granična škotska ovčara i  dva labradora, a uskoro očekuju i trećega. Babić se osvrnuo i na vrijednost doniranog vozila. Kazao je kako im se jedno vozilo koje su prethodno, kao rabljeno, nabavili iz voznog parka policije, pokvarilo. Bio je kraj  godine, a financije potoršene, pa im je kupnja novog vozila bila nedostižna. OTP banka i tu je priskočila u pomoć s donacijom i nabavila im  novi automobil koji će im biti od velike pomoći
– Mnogi ljubitelji prirode i penjanja kupe opremu i upute se na Velebit  nepripremljeni. Nerijetko samo pročitaju uputstva kako se oprema koristi, ali zbog nedostatka iskustva nađu se u problemu, pa i pogibeljnim  situacijama, kaže Babić dodajući kako će im upravo na području NP Paklenica novo vozilo biti od velike koristi s obzirom da svakodnevno zbog  prirode posla prevaljuju veliku kilometražu, ali će im koristiti i u obuci.
Nedostatak sredstava
HGSS stanica Zadar, financira se najvećim dijelom iz proračuna Grada  Zadra i Zadarske županije, ali su im ta sredstva zapravo nedostatna za  sve ono što bi htjeli imati kako bi mogli svoj posao podići na veću razinu.  To im omogućuje tehnologija koja je danas vrlo sofisticirana i razvijena,  no zadarskim GSS-ovcima nedostižna s obzirom na skromna sredstva  kojima raspolažu.
– Od velike pomoći bile bi nam bespilotne letjelice za potrage gdje se u  velikom području može napraviti pregled terena u relativno kratkom  vremenu. Osim same cijene drona, tu je još i obuka ljudi za korištenje  njime kao i vozila koja bi prevozila tu opremu, ističe Babić ostavljajući tu  prostor i priliku svima koji su u mogućnosti da slijede primjer OTP banke i pomognu gorskim spasiocima, humanitarcima koji spašavaju ljudske živote kako na stijenju, tako i na otocima i drugim terenima na području Zadarske županije.
Uz Babića i Kotlara jučer su na dodjeli priznanja OTP banci nazočili i  zamjenik pročelnika HGSS-a Stanice Zadar Ljubo Majica te tajnik Ivan  Živković, a donatorima je predstavljena i dvogodišnja tragačica Tara.