Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zdravko Šarić suspendiran iz HSS-a!

14.04.2016. 22:00
Zdravko  Šarić  suspendiran  iz HSS-a!


Šarić je suspendiran 8. travnja 2016. zbog disciplinske odgovornosti, a postupak će biti vođen pred Časnim sudom HSS-a – navode u središnjici
Potpredsjednik HSS-a i predsjednik Županijskog odbora  HSS-a, Zdravko Šarić, suspendiran je iz stranke!
Ovu informaciju potvrdila nam je središnjica u Zagrebu, a na upit o razlozima odluke, odgovorili su:
– Sukladno odredbama Statuta HSS-a predsjednik stranke Krešo Beljak  suspendirao je Zdravka Šarića iz članstva HSS-a 8. travnja 2016. zbog disciplinske odgovornosti. Postupak će biti vođen pred Časnim sudom  HSS-a – navode u središnjici.
Za komentar smo se obratili i Zdravku Šariću,  međutim, njegov je odgovor kako ne želi ništa komentirati. Za njega je ovo očito vrlo neugodna  situacija, ne samo zato što će uskoro morati odgovarati pred Časnim sudom, već i zbog obustave svih njegovih dužnosti u stranci.
Podržavao Hrga
Šarić tako više ne može voditi Županijski odbor, ne može predstavljati  stranku u Županijskoj skupštini, biti koordinator za IX. izbornu jedinicu,  ali ni obnašati za njega vjerojatno najvažniju dužnost – onu potpredsjednika stranke.
Na tu je funkciju imenovan 21. ožujka ove godine kada je stranku  preuzelo novo rukovodstvo. HSS-ovci su na unutarstranačkim izborima  istoga dana za predsjednika stranke izabrali Krešu Beljaka, čime je završio mandat dugogodišnjeg šefa HSS-a, Branka Hrga. Obzirom da je  ovaj imao veliku podršku lokalnog rukovodstva, Zdravka Šarića i Irene  Devčić, predsjednice Gradskog odbora, mnogi su se čudili kako je Beljak  za prvog suradnika izabrao Šarića. Suradnja očito nije funkcionirala jer  niti mjesec dana nakon imenovanja za dopredsjednika stranke, Šarić je  suspendiran.
Kako nije htio dati obrazloženje ove odluke, za komentar smo nazvali i  nekoliko kolega iz njegove stranke, no ni oni o odluci predsjednika Beljaka nisu htjeli razgovarati. Irena Devčić, čelnica zadarske organizacije i  članica Glavnog odbora stranke, nije se javljala na pozive, a druga članica GO-a, Jelena Gulan, rekla je kako će se ova stvar rješavati unutar  stranke, te ne želi o tome javno govoriti.
Ovakav je stav donekle razumljiv jer je suspenzija drugog čovjeka  stranke i šefa Županijskog odbora velik udarac lokalnoj organizaciji kojoj  će nakon ovoga trebati puno vremena za oporavak. Dok druge stranke  započinju pripreme za lokalne izbore, HSS će morati ispočetka ustrojavati županijsko rukovodstvo.
Postoji mala mogućnost da stranački Časni sud ukine suspenziju, ali  praksa to dosad nije potvrđivala. Suspenzija Šariću došla je u najnezgodnije vrijeme kada počinju prve pripreme za lokalne mandate, a koje su  osobito bile važne HSS-u koji se na ovim izborima pokušao vratiti “u krilo” HDZ-u.
Županijski HSS, naime, još 2012. godine raskinuo je koaliciju sa HDZ- om, uz obrazloženje da je “potpisana koalicija bila samo “mrtvo slovo na  papiru”. Tadašnji predsjednik ŽO-a, Josip Zubović, HDZ-u je poručio da  “više ne može dopustiti ponižavajući odnos koji je HDZ zauzeo prema  njima”.
Nije uspio podići HSS
Lokalno rukovodstvo na čelu sa Šarićem i Devčić posljednjih se mjeseci pokušalo približiti HDZ-u, ali su se svojim kritikama i konferencijama  za medije samo još više udaljili od njih.
Obzirom da je Zubović uoči izbora u stranci javno dao podršku Kreši  Beljaku i osudio Hrgovo ponašanje, vjerojatno će njegova podrška biti  nagrađena boljom pozicijom u stranci, osobito u Županijskom odboru u  kojemu ga je Šarić prošle godine pokušao marginalizirati. Stranka će sada vjerojatno imenovati v.d. predsjednika Županijskog odbora, dok se  Šarićev status definitivno ne riješi nakon saslušanja pred Časnim sudom.
U svakom slučaju, moguće je da ovo početak kraja političke karijere  Zdravka Šarića koji i inače u lokalnim političkim krugovima nije osobito  kotirao jer HSS-u nikad nije uspio vratiti ni djelić popularnosti kakvu je  imao. Dapače, suspenzija u vlastitoj stranci Šariću bi mogla otežati svaki  daljnji ozbiljniji politički angažman.