Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

“Deložacija” iz dvorca

14.04.2017. 22:00


Sva ekonomska, financijska, pravna i politička umijeća, pa kako prošaputa potpredsjednica Vlade Martina Dalić, i sveti Ante, upregnuli su se u spašavanje Todorićevog carstva, a sam „car” izbjegava sudar s javnošću ili, pak, sudar sa stvarnošću, za što ga je prozvala, ni manje ni više, nego predsjednica države. Prigodno, preduskrsno, kada se lijepo prisjetiti sirotinje, humanosti i kršćanskih vrijednosti.
No, zar Todorić nije sve ove godine dok mu radnici primaju mizerne plaće i jedva spajaju kraj s krajem, živio u dvorcu? Predsjedničina moralna „deložacija” Todorića iz luksuznog dvorca jednostavno je okasnila koliko god ona u cijeloj situaciji spašavanja Todorićevog giganta, zazvučala drugačije, socijalnije i bliže narodu. Da se oglasila ranije, poruka bi odjeknula jače i uvjerljivije. Ovako i njezin istup pada pod sumnju dizanja političkog rejtinga. Naime, predsjednica je zbog aktualnih okolnosti, prije svega „svoje”, HDZ-ove Vlade, zbog čega više ne može lupati šakom o stol, u posljednje vrijeme u sjeni popularnosti premijera Andreja Plenkovića.
I baš dok iz Vlade, ali i njezinog povjerenika u Agrokoru Ante Ramljaka, idu umirujuće vijesti kako su pali potpisi s bankama, kako idu plaće radnicima koncerna, kako će se isplaćivati mali dobavljači, predsjednica više nije mogla izdržati. U malom Konzumovom dućanu blizu njezinog stana jednostavno je progledala i, kako reče, zgrozila se. Konačno je vidjela golemi hrvatski socijalni jaz i više nije mogla šutjeti?! Istaknula je, predbacujući Todoriću, kako ne može razumjeti da u situaciji „kada ti ljudi strepe za vlastiti život i budućnost svog radnog vijeka, kada ne možete plaćati dobavljačima i dalje živite u luksuznim uvjetima, u nekakvom dvorcu”. To je apsolutno nedopustivo i nemoralno, zaključila je predsjednica. Samo nije rekla kamo bi sad iselila Todorića koji se u pismenom obraćanju javnosti pomalo emotivno požalio kako sve što je stvarao tolike godine stavlja u ruke hrvatskoj državi. Koliko i ekonomski laici mogu razumjeti, na glavu hrvatskoj državi sad je natovario ponajprije rješavanje enormnih dugova i spašavanje radnih mjesta kako se ne bi dodatno uzdrmalo cijelo hrvatsko gospodarstvo.
Todoriću, istina, sad ne pristaje dvorac, dok mu neki od radnika kad im iscuri plaća možda skupljaju plastične boce, moleći za spas svojih radnih mjesta kako im ne bi bilo još gore. Predsjednica, pak, koja je oduvijek željela biti blizu narodu, pa je vozila brod, lovila ribu, betonirala…, trebala je puno ranije probati i kako je to biti prodavačica u Konzumu. Ovako se njezina „uskrsna poslanica” i s najiskrenijim namjerama, kao i sve vezano uz politiku i političare, propitkuje i traži joj se politička, a ne ljudska pozadina.
Može se postaviti i pitanje kako je mogla ranije prozivati Todorića kada je i ministar financija Marić, „dijete” Agrokora, još donedavno govorio kako koncern nema problema. Zna se da predsjednica nema ovlasti kada je u pitanju provođenje ekonomske politike, a kamoli kada je u pitanju poslovanje privatne tvrtke, no sasvim je u skladu s njezinim položajem dobra obaviještenost o socijalnom stanju nacije i pozivanje na moralnu odgovornost onih koji bi izgubili iz vida gdje žive i kako i koliko zarađuju ili duguju. A takvih je, i bez Todorića, dosta. Zato je predsjednica, mogla i morala progovoriti prije, ne zbog samog Todorića, nego općenito zbog stanja u zemlji u kojoj je, kada se izuzmu jadni umirovljenici još puno radnika sasvim na granici siromaštva. „Agrokorovci” će svojom plaćom teško moći priuštiti bogatu uskrsnu košaricu, a još kad im uskrsnu radost ne bi mutila teška neizvjesnost. Njihov je Uskrs „ukraden” još puno ranije, no na to nitko nije obraćao posebnu pozornost dok se nije počeo drmati sam tron Agrokora i dvorac “bosti oči”.
Socijaldemokrati kojima bi u fokusu trebala biti zaštita radnika i ukazivanje na socijalne nejednakosti, kao i propitkivanje moralnosti pojedinih poslodavaca, nisu ni pisnuli, ali su sada osnovali čak krizni stožer za pravnu pomoć zaposlenim?! Toliko je u politici licemjerja da onda i ne čudi što se svaka politička izjava posebno uoči izbora prevrće i mjeri sa svih strana.
Dojam da se politika nalijepila na Agrokor dijelom i radi same sebe nije lažan jer je trenutačno upravo ova kriza nadvisila sve druge teme pa o njoj svatko tko nešto “piza” u politici, mora i nešto reći.
Tako je i predsjednica pred Uskrs progovorila kako je vrijeme da Agrokorov tvorac napustiti dvorac.