Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Mališani od igre do predstave prosipali radost

14.04.2017. 22:00
Mališani od igre do predstave prosipali radost


Festival dječjih vrtića održao se u četvrtak u Kazalištu lutaka Zadar u sklopu Županijskih dana. Od igre do predstave mališani nekolicine dječjih vrtića iz Zadra i županije pred prepunom dvoranom oduševili su izvedbama dramskih i lutkarskih uradaka na temu “Pjegava Iva” i nastojali ukazati kako su svi jedinstveni i posebni u svojoj različitosti.
Na Festivalu dječjih vrtića nastupala su djeca iz DV Sunce, područnih objekata Smiljevac, Ciciban, Jazine i Vladimir Nazor te polaznici vrtića “Zvjezdice” iz Zemunika Donjeg. Svatko na svoj način, uz mnogo pjesme i plesa pokazao je kako vide različitosti u svojoj okolini, a sve uz veliku dozu humora i dječjeg osmijeha. Djeca iz DV “Zvjezdice” nasmijala su okupljene predstavom u kojoj je malena Iva tražila da joj nestanu pjegice što je izazvalo “probleme” u obitelji. Majka joj je postala visoka kao žirafa, tata je imao neurednu frizuru, mačak je postao lav…
Djeca iz Jazina natjecala su se u plesanju kao trolovi i trolice, a mališani iz vrtića Smiljevac raspjevali su sve prisutne pjesmama “Veliki i mali” i “Drvena olovka”.
Dakako, svi su nagrađeni velikim pljeskom, ponajviše svojih roditelja, baka i djedova koji su ih bodrili iz publike.
Gošće Festivla bile su odgojiteljice iz dječjeg vrtića “Pahuljice” s Raba koje su izvele predstavu “Rapske vile”.
A nakon dramskih izvedbi malih polaznika vrtića, predstavu su za sve prisutne izvele članice Udruge odgojitelja “Maraška”. One su prikazale lutkarsku predstavu “Zbrčkana bajka”. Voditeljica tima bila je Ivana Tičić koja je tekst za ovu dramsku igru sama napisala. Lutke je izradila Edita Tošić, voditeljica Udruge sa suradnicama.
Odgojiteljice su priredile veselu, šaljivu predstavu u kojoj vuk i mačak u čizmama razgovaraju o mnogim životnim stvarima, između ostalog i u ljubavi…. Trnoružica koja je malo zaspala i malo hrkala, očarala je mačka koji je njeno hrkanje nazvao najdivnijim predenjem. Istovremeno, Pepeljuga je tragala za svojim psićem i neprestano plakala. Crvenkapica je predstavljena kao “djevojka sa sela” koja rješava sve probleme. Od nje je bježao vuk jer ga je neprestano gnjavila baš kao i mačak kojeg je baka izbacila iz kuće… U cijeloj zbrci nije poznato tko je princ koji se također pojavio u bajci. Ipak, on je otkrio kako njegovo srce pripada samo Pepeljugi… Nestašni psić uokolo je trčao s cipelicom i neprestano je pravio probleme…. Plakanje Pepeljuge nasmijalo je djecu koja su pomno pratila predstavu… Ideja za dramatizacijom i izradom lutaka došla je već prije nekoliko godina kada je zadarske odgojiteljice okupila Marija Šarić Ban i otkrila neke tajne kazališne umjetnosti…