Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Glinica ostala bez dimnjaka, Obrovac dobiva termoelektranu

Autor: Siniša Klarica

14.05.2008. 22:00
Glinica ostala bez dimnjaka, Obrovac dobiva termoelektranu


Danas, 30 godina nakon što je izgrađena ta tvornica, srušen je i zadnji simbol tog neuspješnog projekta dogovorene ekonomije
Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost upriličili su jučer za novinare hrvatskih redakcija obilazak područja nekadašnje tvornice glinice kod Obrovca.Novinari su nakon kratkog izlaganja i prikazivanja prigodnog filma u Općini Jasenice prvo obišli bazene zaostale lužine koji se trunutačno saniraju, a direktor Fonda Vinko Mladineo najavio je da će sanacija možda biti gotova godinu dana prije predviđenog roka, do kraja 2010. godine. Istaknuo je da je zadovoljan tijekom sanacije, koja košta 80,677.800 kuna te da je već 80 posto poslova obavljeno. Državni tajnik Nikola Ružinski napomenuo je da je teško reći kad će sanacija biti gotova jer ona ovisi o nekim prirodnim ciklusima isparavanja te solidifikaciji zaostalog mulja, ali da se već sad može reći da će cijena sanacije biti u zadanim financijskim okvirima.
Tijekom sanacije razminirana i prometnica Vinko Mladineo je rekao da je odabrana najjednostavnija, najjeftinija i najučinkovitija metoda sanacije bazena lužine. Mladineo je dodao da nije upoznat s metodom koju je nudio “Ruđer Bošković” kroz nagrađeni rad profesora Valkovića. Valkovićev znanstveni rad za koji je dobio Fordovu nagradu, trebao je od mulja napraviti želatinozni flokulant ili, jednostavnije, ekonomski isplativ proizvod. Po Mladineovu mišljenju “elegantnija” opcija bila bi izvoz tog opasnog otpada, ali bi cijeli posao koštao umjesto 80-ak, između 400 i 800 milijuna kuna. Tijekom sanacije očišćeno je i 20 odlagališta građevinskog otpada te je razminirano 42.817 tisuća četvornih metara zemljišta uz prometnicu prema zaseoku Nekići, gdje je nađeno 28 raznih vrsta mina i minsko-eksplozivnih sredstava.Bilo kako bilo, dodaje Mladineo, ovom će se sanacijom sačuvati izvori pitke vode te spriječiti zagađenje Zrmanje. Hrvatska je po direktoru Fonda peta zemlja u Europi po zalihama pitke vode, ali Mladineo jučer ništa nije znao o tome kako će država riješiti zagađivanje Zrmanje zaostalim mazutom koji je nekontrolirano istekao iz spremnika glinice u porozno tlo, kao posljedica nestručno vođene prve sanacije tvornice.
Kalmeta označio početak rušenja dimnjaka Mladineo je napomenuo da je na području Zadarske županije Fond pokrenuo preko 100 ugovora koji se odnose na zaštitu okoliša i koji su vrijedni ukupno 400 mil. kn. On i Ružinski su odbili tvrdnju da je organizacija posjeta bila pranje savjesti nakon slučaja s azbestom u tvornici Salonit u Vranjicu. Mladineo je u zgradi Općine Jasenice potpisao ugovor s gradonačelnikom Obrovca Antom Županom za nabavu kanti i kontejnera u vrijednosti 300 tisuća kuna. Ministra mora, prometa i infrastrukture Božidara Kalmetu zapala je dužnost da označi početak rušenja 73 metra visokog dimnjaka tvornice glinice, kao simboličkog čina zatvaranja jednog ne baš blistavog gospodarskog projekta u povijesti hrvatske države. Dimnjak je srušen sa svega 16 kg eksploziva.– Danas, 30 godina nakon što je izgrađena ta tvornica, srušen je i zadnji simbol tog neuspješnog projekta dogovorene ekonomije, koji je napravljen bez obzira što su i tada stručne studije pokazivale da nema perspektivu i da će zagađivati okoliš, rekao je ministar Kalmeta.Kalmeta je najavio da bi se na prostoru nekadašnje tvornice mogla izgraditi plinska termoelektrana, ali će studija pokazati hoće li se ići u taj projekt, a odluku će donijeti Vlada. Smatra da je ta lokacija dobra za plinsku termoelektranu i da bi bila energetski potrebna cijeloj Dalmaciji, rekao je Kalmeta prije spektakularnog rušenja tvorničkog dimnjaka.
Tvornica glinice u pogonu bila tri godine Tvornica glinice u Obrovcu započela je s radom 1978. godine i proizvodila je cca 300.000 tona glinice godišnje. Zbog nerentabilnosti proizvodnje i nedostatka vlastitih sirovina tvornica je prestala s radom 1981. godine. Prilikom prestanka rada tvornice nije se vodilo računa o sanaciji zaostalih količina sirovine i otpada. Unutar i izvan tvorničkog kruga ostalo je 720.000,00 m3 crvenog mulja i oko 1.000.000,00 m3 otpadne lužine. Da bi se zaustavilo sustavno onečišćavanje okoliša bilo je potrebno izraditi Program sanacije s detaljnim opisom tehničko-tehnološkog rješenja sanacije i svim utjecajima na okoliš koji prate predloženo rješenje. Ministarstvo je putem javnog natječaja provedenog 27. 10. 2004. godine izradu programa sanacije dodijelilo tvrtki APO. Potom je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nakon provedenog javnom natječaja s izvođačem radova tvrtkom Sirovina odlagališta d.o.o iz Zadra 16. prosinca 2006. sklopio ugovor o sanaciji opasnog otpada. Prema predloženom tehnološkom rješenju osnovne aktivnosti usmjerene su na uklanjanje tekućeg otpada i stvaranje nepropusnog izolacijskog sloja iznad crvenog mulja radi sprječavanja prodora oborina u odlagalište. Soli koje zaostaju nakon isparavanja lužine nisu opasni otpad, pa će se obraditi vezivanjem u stabilne i manje topive solidifikate i jednakomjerno rasporediti po isparnoj površini. Nakon završetka procesa isparavanja (u najpovoljnijem slučaju za to je predviđeno 4 do 5 godina) na solidifikat će se postaviti sloj na velikom bazenu koji će spriječiti ulazak oborina u odlagalište. Nakon toga okoliš će se urediti.
______________________________Općina Jasenice traži pomoć države U Općini Jasenice 26. svibnja počinje javna rasprava o sanaciji odlagališta lokalnog otpada, a načelnik Općine Jasenice Martin Baričević kaže da će Općina zatražiti pomoć od države za saniranje zaostalih rudokopa boksita bivših Dalmatinskih rudnika boksita koj su više vizualni problem nego ekološki. Nikola Ružinski rekao je da su u planu ili su već počeli projekti sanacije bivše koksare u Bakru, TEF-a u Šibeniku, jedinog legalnog odlagališta opasnog otpada Lemić Brdo kod Karlovca, ali da je možda najveći problem u Hrvatskoj sanacija jame Sovljak pored Rijeke. Mravinačka kava i sanacija azbesta iz Salonita, prema riječima Ružinskog, naišla je na veliki otpor udruga. Svi ti projekti rade se bez poznatog vlasnika, na čiji teret bi se možda mogla prebaciti cijena sanacije.