Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

IZBORI 2009: GALOVAC

Autor: Katina Vrsaljko

14.05.2009. 22:00
IZBORI 2009: GALOVAC

Foto: Velimir BRKIĆ



Kandidati za načelnika Općine Galovac ocjenjuju dosadašnju vlast te iznose smjernice programa svoje stranke ili liste.
Josip Ćoso, HSLS
– Geoprometni položaj općine Galovac je savršen – kroz nju prolazi brza cesta, marina Dalmacija je udaljena tri, četiri kilometra zračne linije, more dva kilometra zračne linije, a podneblje je odlično za razvoj poljoprivrede i stočarstva, tako da ima sve predispozicije za razvoj gospodarstva. Na tome se i temelji naš program. Planiramo osnovati poljoprivrednu zadrugu kako bi se objedinile sve male površine naših mještana.
Nadalje imamo plan izgraditi dječiji vrtić s obzirom da je u Galovcu evidentan porast broja stanovništva. Za općinsku dvoranu su odavno postavljeni temelji, no izgradnja već godinama stagnira. Želimo to završiti i napraviti jednu višenamjensku dvoranu u kojoj bi se mogli okupljati članovi KUD-a. Izgradili bismo i jednu sportsko-rekreacijsku dvoranu koju bismo mogli iznajmljivati sportskim klubovima. Za tu dvoranu već postoji predviđeno mjesto. U blizini željeznice planiramo sagraditi industrijsku zonu veličine oko deset hektara, prvenstveno djelatnosti uslužnog tipa. Također, Galovac ima potencijal i za seoski turizam, već postoji interes mještana za bavljenje time, a interes su pokazali i turisti.
Marino Šare, HDZ, HNS i HSU
– Trenutno stanje u našoj općini je katastrofalno. Dugo se ništa nije ništa napravilo – ni sportska dvorana, ni kulturni dom, ni lovački dom, ni prostorije za KUD te stoga među mještanima vlada nezadovoljstvo. Imamo plan sve to popraviti, zato i imamo veliku potporu mještana.
Potrebno je izgraditi dječji vrtić jer roditelji nemaju gdje ostaviti djecu kad idu raditi, pa ima slučajeva da ih voze kod rodbine po okolnim selima. Zatim, nema pločnika kroz mjesto pa djeca na povratku iz škole hodaju skoro po cesti. Ima djece koja bi trenirala, ali nemaju gdje osim vani u nikakvim uvjetima, dakle zaista je potrebna sportska dvorana. Imamo i planove za razvoj gospodarstva, ali ne bih o njima još govorio. Naš cilj je, u svakom slučaju, omogućiti našim mještanima što bolji i ispunjeniji život.
Slavko Šare, HSS
– Stanje u našoj općini je u ozračju završenih projekata, a to su dovršetak deset kilometara asfaltiranih cesta što je gotovo u cijelosti promjenilo sliku našeg ravnokotarskog sela, zatim okončavanje izgradnje mjesnog groblja. Završeno je i projektiranje općinske zgrade i sportske dvorane, uređuje se nogometno igralište, a projekt asfaltiranja 25 kilometara nogostupa je pri kraju. Iz Europske investicijske banke odobrena su sredstva za izgradnju vodovodne mreže. Neovisno o izborima u planu je kompletna rekonstrukcija elektromreže i to sa štednim rasvjetnim tijelima, što financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Općina Galovac. Također, postavit će se 400 kanti za smeće.
Planiramo 20 hektara terena razdijeliti mladim galovačkim obiteljima, pomagati i dalje rodilje, studente, starije osobe. Posebno brinemo za mlade naraštaje pa je Općina potakla integriranje rada mladih kroz studentsku udrugu tako da prate projekte Europske unije, kako bismo i svoje projekte prilagođavali europskim kriterijima, a svakom studentu iz Galovca ćemo do kraja godine darovati po jedan laptop. Dvostruku pomoć dobit će obitelji koje grade kuću površine 10×10 kvadrata ili veću i to od Općine u iznosu od 20 tisuća kuna i od države jer su pod posebnom državnom skrbi.